Er du blevet smittet af dit kæledyr.Er du blevet smittet af dit kæledyr.

9 råd til at undgå smitte fra kæledyr

Flere og flere bliver smittet af deres kæledyr og især svage mennesker risikerer at blive syge.

Ifølge en ny undersøgelse fra Ohio State University har nyere diagnostiske redskaber givet mulighed for at afsløre flere og flere situationer, hvor kæledyr kan overføre sygdomme til mennesker.

Universitetets forskere har samlet oplysninger fra mere end 500 studier verden over for at kunne opstille en række anbefalinger til, hvordan familier kan minimere risikoen for overførsel af sygdomme ved at vælge det rigtige kældedyr eller foretage små ændringer så de kan beholde deres kæledyr.

Salmonella, E. coli og rundorme er blandt de næsten 20 forskellige sygdomme, som folk oftest får fra kæledyr, forklarede Jason Stull, der er lektor i veterinær forebyggende medicin på Ohio State. Spædbørn, ældre, gravide kvinder og personer med begrænset immunforsvar er mest udsatte for dyre-bårne sygdomme.

Da forskellige arter af kæledyr - hunde, katte, gnavere, fugle, fisk, krybdyr og padder - har ikke bare forskellige typer af sygdomme, men har dem også på forskellige stadier af livet, så Stull anbefaler, at familier både taler med deres læge og dyrlæge om, hvilket kæledyr der er sikrest.

"Der er meget få situationer, hvor en person ikke kan eller ikke bør have en vis form for kæledyr, hvis de ønsker det. Det handler om at matche de rigtige arter med den rette person, og træffe de nødvendige forholdsregler," siger Stull.

Kæledyr afgiver naturligt sygdomsfremkaldende organismer i deres afføring, spyt eller fra huden, forklarer han. 

For eksempel har krybdyr og padder som skildpadder, slanger, frøer og salamandre salmonella i deres fordøjelseskanal. Efter kontakt med disse kæledyr er håndvask vigtig for alle, men især for folk, der er mere sårbare over for infektioner.

Familier, hvor et barn er blevet diagnosticeret med kræft og er i behandling, der kompromitterer immunsystemet, bør eksempelvis være meget opmærksomme.

"Forældrene beslutter måske at få en hvalp eller killing for at afhjælpe barnets sociale interaktion. Men hvalpe og killinger har nogle organismer, som voksne dyr ikke har, så en voksen kat eller hund vil sandsynligvis være at foretrække i den situation."

Forskerne kommer med disse ni generelle anbefalinger til at reducere risikoen for at sårbare grupper bliver smittet.

  • ifør dig beskyttelseshandsker, når du renser akvarier og bure samt fjerner afføring
  • vask hænderne ordentligt efter berøring af dit kæledyr 
  • sør for at dit kæledyr ikke slikker dig i ansigtet
  • dæk sandkasser til når de ikke bruges
  • undgå kontakt med højrisiko dyr som krybdyr, padder og eksotiske dyr
  • sørg for regelmæssigt at rengøre og desinficere dyrebure, foderområder og sovepladser
  • fjern kattebakker fra områder, hvor der spises og laves mad
  • vent med at købe et nyt kæledyr, indtil dit immunforsvar et stærkt
  • sørg for regelmæssigt at besøge dyrlægen uanset kæledyr

Nogle kæledyr kan blive inficeret med sygdomsfremkaldende organismer, som methicillin-resistent Staphylococcus aureus (MRSA) eller Clostridium difficile, fortæller Stull. 

Forskere mener, at sådanne infektioner kommer fra folk, men at kæledyr kan blive smittet og syge for dernæst at videregive sygdommen til andre mennesker. Ejere, der har været diagnosticeret med disse sygdomme bør tale med deres læge og dyrlæge og tage forholdsregler for at beskytte deres kæledyr.

Stull opfordrer læger og dyrlæger til at arbejde sammen eller i hvert fald være opmærksomme på hinandens felter for at undgå de flere og flere tilfælde af overførte sygdomme.

"Kæledyr gør så meget godt for folks psykiske, fysiske og følelsesmæssige velbefindende. Men på samme tid, kan de overføre sygdomme til os. Læger, dyrlæger og myndigheder bør arbejde sammen for at sikre, at fordelene opvejer risiciene."

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?