Skænderier er ikke bare psykisk belastende, men rammer også dit fysiske helbred.Skænderier er ikke bare psykisk belastende, men rammer også dit fysiske helbred.

4 måder skænderier truer dit helbred

Vi skændes alle en gang i mellem med vores partner eller andre nærtstående, men tager det overhånd kan det ligefrem skade vores helbred.

Her er 4 grunde til at gå til terapi, hvis I skændes for meget

1. Højt blodtryk

Skændes du ofte med dine søskende, venner eller mor, så har du en øget risiko for forhøjet blodtryk. Det viste et studie fra Carnegie Mellon University, der undersøgte 1.502 personer over 50 år. Undersøgelsen viste at især kvinder mellem 51 og 64 år blev negativt påvirket af de dårlige sociale kontakter. Skænderier og uoverensstemmelser med mand og børn var dog ikke væsentlig årsag til det forhøjede blodtryk.

Graden af negative oplevelser blev målt på en skala, og forbindelsen mellem forhøjet blodtryk øgedes med 38 procent for hver grad i denne skala.

2. Tidlig død

Midaldrende mænd og kvinders dødelighed bliver fordoblet, hvis de har hyppige konflikter med familie og venner. Bekymringer og krav skabt af partner eller børn, giver mænd og arbejdsløse øget dødelighed. Det viste en undersøgelse fra Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet i 2014.

I undersøgelsen blev 9.875 mænd og kvinder i alderen 36-52 år interviewet om deres sociale relationer i hverdagen. I gruppen af personer, som sagde, at de altid eller ofte havde konflikter med partnere døde 8 procent i løbet af undersøgelsesperioden fra 2000 til 2011. Tallet var kun 3 procent i gruppen, der sjældent eller aldrig havde konflikter.

3. Depression

Risikoen for depression er mindre for enlige end ved at leve i et parforhold med evige skænderier, viste et langvarigt amerikanske studie af 5.000 voksne, som forskere fra University of Michigan fulgte i 10 år.

Analysen af deltagernes risiko for depression betyder at forskerne nu på baggrund af viden om personernes forhold til familie og venner med stor sandsynlighed kan forudsige om en person bliver ramt af en depression.

Personer med et anstrengt forhold til deres ægtefæller var signifikant mere tilbøjelige til at udvikle depression, mens enlige ikke havde nogen øget risiko.

Undersøgelsen viste at personer med den laveste kvalitet i deres relationer havde mere end dobbelt så stor risiko for depression end dem med de bedste relationer.

4. Overvægt

En helt ny undersøgelse fra University of Delaware og Ohio State University viser at det appetitregulerende hormon ghrelin stiger i forbindelse med parforholdsskænderier.

43 par deltog i næsten 10 timer lange forsøg, hvor de diskuterede emner de var uenige om og fik derefter målt deres niveauer af forskellige hormoner og andre parametre for overvægt inklusive humørsvingninger og søvnkvalitet.

Skænderierne fik hovedparten af deltagernes ghrelin-niveau til at stige samtidig med at de valgte mere usund mad.

Men undersøgelsen viste mærkværdigvis også, at meget overvægtige (med et BMI over 30) menneskers appetitregulering ikke blev påvirket af skænderierne.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?