Kvinder bliver mest påvirket af en parbrud i starten, mens mænd ser ud til at klare det dårligere i længden.Kvinder bliver mest påvirket af en parbrud i starten, mens mænd ser ud til at klare det dårligere i længden.

Kvinder rammes hårdest af kærestesorg

Kvinder rammes følelsesmæssigt hårdere af et brud med kæresten, men på lang sigt klarer de det bedre end mænd.

Det afslører en ny undersøgelse, hvor forskere har spurgt 5.705 mennesker i 96 lande om  hvor alvorligt de påvirkes af et brud med kæresten.

Og resultaterne fra Binghamton University og University College London viser, at kvinder både rammes psykisk og fysisk hårdest af skilsmissen.

Deltagerne blev bedt om at angive deres følelsesmæssige og fysiske smerter på en skala fra 1 (ingen) til 10 (uudholdelige).

Kvinder angav deres følelsesmæssige smerte ved bruddet til i gennemsnit 6.84, mens nændenes gennemsnit kun var 6,58.

Men oplevelsen af at bruddet medførte en fysisk smerte var endnu tydeligere Her var kvindernes gennemsnit 4,21 versus mænds 3,75. 

Men kvinder ser til gengæld ud til at komme sig næsten fuldstændigt og komme følelsesmæssigt stærkere ud af skilsmissen på lang sigt, mens mænd derimod ser ud til aldrig fuldt ud at komme videre.

Og forskellene kan ifølge forskerne koges ned til biologi, der handler om at kvinder har mere at miste ved at date den forkerte person.

"Kort sagt, er kvinderne udviklet sig til at investere langt mere i et forhold end en mand," siger Craig Morris fra Binghamton University og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Evolutionary Behavioral Sciences.

"Selv et kort romantisk møde kan føre til en ni måneders graviditet, efterfulgt af mange års amning, mens manden kan have forladt scenen bogstaveligt talt minutter efter mødet, uden yderligere biologisk investering. Det er denne større biologiske investering, der evolutionær set har gjort kvinder kræsne i valget af en partner. Derfor gør tabet af et forhold til en mand mere ondt for en kvinde."

Omvendt har mænd udviklet sig til at konkurrere om kvinders opmærksomhed, så tabet gør ikke så ondt i starten.

"Manden vil sandsynligvis føle tabet dybt i en meget lang periode, når han erkender, at han skal genoptage konkurrencen for at erstatte den kvinde, han har mistet - eller kommer til den erkendelse, at tabet er uerstatteligt," siger Morris

De fleste vil opleve tre brud efter at være fyldt 30 år og mindst et forhold viser sig at påvirke os så stærkt, at det væsentligt nedsætter vores livskvalitet i uger eller måneder, pointerer Morris.

"Nogle mister jobbet, nogle opgiver studierne og nogle får en ekstremt selvdestruktiv adfærd efter et brud," siger han.

Tags: skilsmisse, kærestesorg

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?