Syge kvinder har en højere risiko for skilsmisse, mens den omvendte situation ikke øger risikoen.Syge kvinder har en højere risiko for skilsmisse, mens den omvendte situation ikke øger risikoen.

Syge kvinder svigtes af deres mænd

Ægteskabsløftet om at elske og ære hinanden i medgang og modgang betyder tilsyneladende mere for det ene køn end det andet.

Det viser i hvert fald en undersøgelse fra Iowa State University, hvor forskere analyserede skilsmisser i forlængelse af at en af ​​ægtefællerne blev diagnosticeret med en alvorlig sygdom.

Undersøgelsen viser at der er en seks procent højere sandsynlighed for skilsmisse for par, hvor hustruen blev syg i forhold til ægteskaber, hvor kvinden ikke blev syg.

Risikoen for skilsmisse steg til gengæld ikke når en mand blev ramt af alvorlig sygdom.

Undersøgelsen forklarer ikke hvorfor dette er tilfældet, men der er et par grunde til, at sygdom kan tilføje stress til et ægteskab. For eksempel at den sunde ægtefælle ofte får hele ansvaret for økonomien udover at være den primære omsorgsperson.

"Der er en forskel mellem at føle sig for syg til at lave aftensmad og til at skulle mades. Det er noget, der virkelig kan ændre dynamikken i et ægteskab," siger Amelia Karraker, der er hovedforfatter på undersøgelsen og lektor på Iowa State University.

"Hvis din ægtefælle er for syg til at arbejde, ved vi, at økonomiske problemer i sig selv er en stor grund til skilsmisse."

Kvaliteten af ​​pleje er en anden faktor. Hustruer er generelt mindre tilfredse med den omhu mænd udviser, siger Karraker. Det er fordi mænd, især ældre mænd, ikke er blevet opdraget til at være pårørende på samme måde som kvinder er, og derfor er mindre velbevandrede i den rolle.

Undersøgelsen viser dog ikke om syge kvinder selv tager initiativ til skilsmissen.

"Erfaringer med liv eller død-oplevelser kan få folk til at revurdere, hvad der er vigtigt i deres liv," siger Karraker.

Af de 2.701 ægteskaber i undersøgelsen, endte 32 procent i skilsmisse, mens 24 procent endte på grund af ægtefællens død. Undersøgelsen så kun på ægtepar over 51 år.

Ond cirkel

Tidligere undersøgelser har vist, at ægtepar har et bedre fysisk og mental helbred end enlige. Ironisk nok viser denne undersøgelse, at sygdom øger risikoen for at kvinder bliver enlige og derfor endnu mere udsat for et dårligt helbred.

"Der er en forhøjet risiko for depression med sygdom og nu har du også en øget risiko for skilsmisse," siger Karraker.

"Folk med dårligt helbred kan have ringere adgang til gavnlige sociale relationer, hvilket igen yderligere kan forværre deres helbred."

Forskerne fokuserede på fire sygdomme - kræft, hjertesygdomme, lungesygdom, og slagtilfælde - for at se, om typen eller sværhedsgraden gjorde en forskel i skilsmisserisikoen. Selv om der var nogle variationer var resultaterne for hver enkelt sygdom ikke statistisk signifikante.

En tidligere undersøgelse har dog vist at forskellene er endnu mere markante, hvis man alene så på skilsmisseprocenten i forbindelse med kræft og multiple sklerose. Her var kvinders risiko for skilsmisse hele 20,8 procent, mens den kun var 2,9 procent for mænd.

En norsk undersøgelse fra 2007 viste også, at kvinder med livmoderhalskræft havde en 40 procent øget risiko for skilsmisse.

Tags: skilsmisse

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?