En buket blomster er ikke bare et kærlighedsbudskab, men kan også øge andres tillid til dig.En buket blomster er ikke bare et kærlighedsbudskab, men kan også øge andres tillid til dig.

Sådan får du andre til at stole på dig

Sig det med duften af blomster, når du har brug for, at andre stoler på dig.

Folks tillid til andre øges nemlig ved duften af lavendel, viser en ny undersøgelse fra psykologerne Roberta Sellaro og Lorenza Colzato fra det hollandske Universiteit Leiden på baggrund af forsøg, hvor de har sammenlignet lavendel og pebermyntes påvirkning af forsøgsdeltageres tillid til hinanden.

Sellaro og hendes kolleger er de første forskere, der har undersøgt, om den beroligende duft af lavendel har en positiv effekt på gensidig tillid, selvom aromaterapeuter  længe har vidst, at aromatiske forbindelser kan ændre ens humør, kognitive, psykiske eller fysiske velbefindende.

"Gensidig tillid er den sociale lim i et samfund", siger Sellaro.

"Tillid mellem mennesker er et væsentligt grundlag for socialt samarbejde og forhandlinger."

Deres resultater er baseret på en gruppe forsøgspersoner, som forskerne udsatte for duften af lavendel, mens en anden gruppe blev udsat for duften af pebermynte. Efterfølgende blev forsøgspersonerne sat til at spille et tillidsspil, der ofte bruges til at måle, hvor meget forsøgspersoner stoler på hinanden.

Tegn på tillid

En person fik 5 euro og kunne derefter selv bestemme, hvor mange af disse penge, han ville give til en anden deltager i hver runde af spillet. De penge modtageren fik, blev fordoblet. Spørgsmålet for den første deltager er hvor mange af de fordoblede penge modtageren vil give tilbage eller om vedkommende vil beholde det meste af den fordoblede formue.

Hvor mange euro, den første deltager giver til den anden afslører således omfanget af tillid den første har til, at den anden lever op til tilliden.

Spillene viste at forsøgspersonerne gav betydeligt flere penge til den anden person, når de blev udsat for duften af lavendel, sammenlignet med personer, som havde været udsat for duften af pebermynte.

"Vores resultater kan have forskellige alvorlige konsekvenser for en lang række situationer, hvor tillid er en vigtig faktor. Duften af lavendel kan hjælpe en sælger til lettere at etablere et tillid i forbindelse med salget af en bil, eller i et supermarked kan det få forbrugerne til at bruge flere penge på at købe produkter. Duften af lavendel kan også være nyttige i sportspsykologi, hvor man kan forøge tilliden og opbygge en holdånd, for eksempel i fodbold og volleyball," siger Sellaro om resultaterne, som er blevet offentliggjort i Frontiers in Psychology.

Tags: blomster, tillid, dufte

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?