Om man bliver smittet med gaben viser empati, men er afhængig af hvor tæt forbundet man er med den gabende.Om man bliver smittet med gaben viser empati, men er afhængig af hvor tæt forbundet man er med den gabende.

Sådan kan du teste en psykopat

Er du i tvivl om en person er psykopat, så kan du måske let teste din teori, men også risikere at opdage at de ikke kan lide dig.

Kendetegnet ved en ægte psykopat er, at de mangler evnen til at føle empati med andre mennesker. Evnen til medfølelse. Men til gengæld er psykopater gode til at efterligne andre menneskers følelser og til at lade som om de føler med dem.

Men ifølge en ny undersøgelse fra en Baylor University er psykopater mindre tilbøjelige til at blive påvirket af "smitsom gaben" end folk, der er empatiske.

At gabe når man ser andre gabe er forbundet med empati og at blive smittet med et gab sker for mange sociale pattedyr - udover mennesker blandt andet chimpanser og hunde, siger forskerne, der har testet deres teori på 135 universitetsstuderende.

"Du bliver nødt til at gabe, selvom du ikke behøver det," siger chefforsker Brian Rundle fra Baylor College of Arts and Sciences.

"Vi har alle prøvet det spekuleret på, hvorfor. Jeg tænkte at hvis det er sandt, at gaben er relateret til empati vil jeg vædde på, at psykopater gaber meget mindre."

Psykopati er kendetegnet ved en asocial livsstil, herunder at være egoistisk, manipulerende, impulsiv, frygtløs, dominerende og især ved en mangel på empati.

De 135 studerende tog først en almindelig psykologisk test 156 spørgsmål blandt andet for at bestemme deres grad af lydhørhed, frygtløs dominans og selvcentreret impulsivitet.

Dernæst blev de studerende sat i et svagt oplyst rum foran computere. De bar støjreducerende hovedtelefoner med elektroder placeret under deres øjenlåg, ved siden af ​​de yderste hjørner af øjnene, på panden og de midterste fingre.

De blev dernæst forevist 10-sekunders videoklip af forskellige ansigtsbevægelser - som gaben, grin eller et neutralt ansigt - med 10 sekunders blank skærm mellem ialt 20 videoklip.

Baseret på de psykologiske testresultater kombineret med hyppigheden af ​​gaben og deltagernes muskel-, nerve- og hudrespons, viste undersøgelsen, at jo mindre empati en person havde, des mindre sandsynligt var det at han eller hun blev smittet af en gaben.

"Læren er ikke, at hvis du gaber og en anden ikke gaber, så er den anden person en psykopat," advarer Rundle, der har fået undersgelsen offentliggjort i offentliggjort online i tidsskriftet Personality and Individual Differences.

"En masse mennesker gabe, og vi ved, at det ikke er særligt sandsynligt at vi bliver smittet af gaben fra en fremmed, som vi ikke har empatiske forbindelser med."

"Men vores resultater fortæller os, at der er en neurologisk forbindelse - en overlap mellem psykopati og smitsom gaben. Det er et godt udgangspunkt for at stille flere spørgsmål."

Så det kan faktisk godt være at den du tester med en gaben, ikke er psykopat, men måske ikke føler sig tæt forbundet eller har empati med dig.

Tags: psykopat

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?