Har du søvn-problemer?

Din iPad ødelægger din søvn

Ligger du om aftenen og tjekker din iPad for at finde et godt råd til at falde i søvn, så læg den straks langt væk, for din iPad er med til at ødelægge din søvn.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere i to uger har fulgt deltagere i et søvnlaboratorium, hvor de sammenlignede deres søvn efter at have læst i en almindelig bog eller på en iPad.

I forhold til naturligt lys har det lys, der udsendes af elektroniske apparater, en højere koncentration af blåt lys - med et højdepunkt omkring 450 nm, forklarer Anne-Marie Chang, der står bag undersøgelsen fra Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School i Boston, som er offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences.

"Det er forskelligt fra naturligt lys i sammensætningen og har en større indvirkning på søvn og døgnrytme," tilføjer hun.

Undersøgelsen er baseret på overvågning af 12 voksne frivillige i 2 uger, hvor forskerne konstaterede at det tog de frivillige næsten 10 minutter længere at falde i søvn og deres søvn indebar mindre REM-søvn efter at have læst på en iPad i forhold til når de læste en almindelig trykt bog.

De var også mere trætte og mindre opmærksomme næste morgen.

"Det har reelle konsekvenser for hvordan vi fungerer i dagtimerne, og disse effekter kan være værre i den virkelige verden i forhold til søvnlaboratoriets kontrollerede miljø," siger professor Chang.

Deltagerne læste i første uge enten på en iPad eller i en bog i 4 timer før sengetid fra 18-22 - 5 nætter i træk og skiftede så i den anden uge. Hvad enten de først læste på iPad eller i den trykte bog var tilfældigt, men gjorde ifølge forskerne ingen forskel for resultaterne.

iPad lyser klarest

Deltagerne kunne læse, hvad de ville, så længe det kun var tekst - ingen billeder eller gåder - og det kunne klassificeres som fritids-læsning - altså ikke fagbogsstof.

Ud over opmærksomhed næste morgen overvågede forskerne også deltagernes melatoninniveauer hver time og målte andre elementer af søvnen.

De brugte en polysomnograph til at måle hjernebølger, puls, vejrtrækning og øjenbevægelser. Enheden måler også hvor lang tid det tager at falde i søvn, hvor længe man sover og hvor lang tid der er brugt på hver fase af søvnen.

For at vurdere, hvor søvnig deltagerne følte sig, bad forskerne deltagerne om at udfylde et hurtigt spørgeskema kaldet Karolinska Søvnigheds Måling.

Forskerne konkluderer, at brug af lysende tabletter før sengetid "forlænger den tid det tager at falde i søvn, forsinker døgnrytmen, undertrykker det søvn-fremmende hormon melatonin, reducerer mængden og forsinker timingen af REM-søvn samt reducerer opmærksomheden den følgende morgen."

Forskerne målte også lysstyrken af lys, der udsendes af flere typer af tabletter, herunder iPad, iPhone, Nook Color, Kindle, og Kindle Fire. De fandt at iPad, Nook Color og Kindle Fire afgiver den samme mængde lys. Men iPad var den, der lyste klarest.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?