Du kan også glæde dig på lang sigt over et hurtigt vægtab.Du kan også glæde dig på lang sigt over et hurtigt vægtab.

Hurtig slankekur er mest effektiv

Et hurtigt vægttab giver dig ikke bare grund til at juble, men er også mere effektivt end en langsom ændring af kosten, hvis du vil undgå at tage på igen på lang sigt.

Selvom mange anbefaler at man taber sig langsomt og gradvist ved at lægge kosten om eller begrænse antallet af kalorier, så viser forsøg, at det bedst betaler sig for fede mennesker, at starte med et hurtigt vægttab på en meget kaloriefattig diæt.

Et langsomt og støt vægttab forbedrer nemlig ikke hvor meget eller hvor længe et vægttab holder sammenlignet med at tabe sig hurtigt.

Det viste forskning fra University of Melbourne, der blev offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology. 

Det australske forsøg inkluderede 200 overvægtige voksne med et BMI mellem 30 og 45, som tilfældigt blev udvalgt til enten et 12-ugers hurtigt vægttabsprogram på en meget kaloriefattig diæt på kun 450-800 kcal pr dag eller et 36-ugers gradvist vægttabsprogram. Det langsomme vægttab reducerede deltagernes energiindtag med cirka 500 kcal pr. dag, hvilket svarer til de nuværende internationale anbefalinger for vægttab gennem kosten.

Deltagere, der tabte mere end 12,5 procent af deres kropsvægt blev derefter sat på en diæt, som betød, at de holdt den vægt i de næste tre år. 

Det viste sig derefter at deltagerne på den hurtige diæt var mere tilbøjelige til at nå målet: 81 procent af deltagerne i det hurtige vægttabsprogram tabte mere eller holdt sig på tabet af de 12.5 procent af deres kropsvægt, mens det kun gjaldt for 50 procent af deltagerne i det langsomme vægttabsprogram.

Hos begge grupper havde de deltagere, der ikke kunne holde vægten, efter tre år taget omkring 71 procent af den vægt, de tabte efter den første periode, på igen. Det betød således ikke noget for hvor meget af vægten de tog på igen om de havde startet slankekuren med et hurtig eller langsomt vægttab.

Ifølge diætisten og undersøgelsens hovedforfatter Katrina Purcell fra University of Melbourne anbefaler guidelines og slankeråd over hele verden et gradvist vægttab til behandling af fedme, hvilket afspejler den udbredte opfattelse, at hurtige vægttab medfører at man hurtigt tager på igen.

"Men vores resultater viser, at et vægttab på 12,5 procent er mere sandsynligt og risikoen for at opgive er lavere, hvis man taber vægten hurtigt."

Forfatterne mener at forklaringerne på deres resultater kan være at de begrænsede indtag af kulhydrater i meget kalorie-fattige diæter kan give en større mæthedsfølelse og mindske fødeindtagelsen pga. ketose (hvor mangel på kulhydrater, får kroppen til at forbrænde fedtvæv som energi). Psykologisk set kan et hurtigt vægttab også motivere deltagerne til at fortsætte med deres kost og opnå bedre resultater. 

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?