Når man først har taget, så er det nærmest umuligt at vende tilbage til den oprindelige vægt på lang sigt.Når man først har taget, så er det nærmest umuligt at vende tilbage til den oprindelige vægt på lang sigt.

Så lille er din chance for at tabe dig

Din chance for at tabe dig, når du først er blevet overvægtig, er skræmmende lille, hvis man alene tager udgangspunkt i statistikken.

Det viser en gennemgang af vægten hos 280.000 briter i en periode over ni år, hvor deres patientjournaler afslørede, at mindre end en halv procent af overvægtige mænd og ca. 0,8 procent af overvægtige kvinder var i stand til at blive normalvægtige.

Sandsynligheden for at kraftigt overvægtige mennesker (med et BMI mellem 30 og 35) kunne vende tilbage til en normal vægt var endnu mere usandsynlig - for mænd svarede det til at kun 1 ud af hver 1.290 smider deres fedt og kun 1 ud af hver 677 kvinder kan vende tilbage til normalvægten, hvor BMI er maksimalt 25.

"At tabe 5-10 procent af kropsvægten har vist sig at have betydningsfulde helbredsmæssige fordele og bliver ofte anbefalet til overvægtige. Disse resultater viser, hvor svært det er for folk med fedme at opnå og fastholde selv små vægttab," siger dr. Alison Fildes fra afdelingen for Health and Social Care Research på Kings College, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Public Health.

Hun tilføjer, at de vigtigste behandlingsmuligheder for overvægtige patienter er slankekure, men at resultaterne af undersøgelsen tyder på at de ikke fungerer for det store flertal af overvægtige patienter.

Forskerne brugte elektroniske patientjournaler for perioden 2004-12 til at spore vægten hos ​​129.194 mænd og 149.788 kvinder. Patienter, der havde fået fedmekirurgi, blev udelukket fra undersøgelsen.

Undersøgelsen fandt, at den årlige chance for at fede mennesker reducerende deres kropsvægt med 5 procent var 8,5 procent for mænd og 10 procent for kvinder. 53 procent af de patienter, der med held tabte sig 5 procent tog vægten på igen inden for 2 år og 78 procent tog vægten på igen inden for 5 år.

Mere end en tredjedel af deltagerne viste sig at opleve yoyovægt - hvor deres vægt gik op og ned.

"Når en voksen bliver overvægtig, er det meget usandsynligt, at de vender tilbage til en sund kropsvægt. Fedmebehandlinger bør fokusere på at forebygge at overvægtige og fede patienter tager yderligere på i vægt, og samtidig hjælpe dem, der taber sig, til at holde fast i vægttabet. Endnu vigtigere er at prioritere at forebygge vægtforøgelse i første omgang," siger Alison Fildes.

Tags: mavefedt, overvægt, slankekur, BMI

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?