Isbade hjælper ikke på musklerne
Tour de France ryttere og andre sportsfolk har i de sidste år forsøgt sig med isbade for at restituere hurtigere, men den praksis får en spand koldt vand af en ny undersøgelse.
Test af mænd, der fik isbade efter styrketræning i 12 uger, viser, at det ikke havde nogen positiv effekt i forhold til at varme ned på en kondicykel - som mange cykelryttere også er begyndt på.
Den nye undersøgelse fra The University of Queensland (UQ) viste ligefrem, at muskelceller blev sløvet i flere dage efter isbadet .
I den første del af undersøgelsen skulle halvdelen af 21 fysisk aktive mænd tage et 10 graders isbad i 10 minutter efter styrketræning to dage om ugen i 12 uger, mens den anden halvdel blev bedt om at varme ned på en motionscykel.
Efter de 12 uger var muskelstyrke og -masse steget mere hos gruppen på kondicyklen end hos gruppen i isbadet.
I en anden undersøgelse tog forskerne muskelbiopsier fra mænd, der styrketrænede deres ben efterfulgt af enten et isbad eller en tur på kondicyklen.
Forskerne fandt, at aktiviteten i satellit celler, der er nødvendige for at bygge større og stærkere muskler, var sløvet i op til to dage efter træning efterfulgt af isbade.
"Vi fandt, at nedsænkning i koldt vand efter træning væsentligt svækkede eller reducere de langsigtede gevinster for muskelmasse og -styrke," siger dr. Llion Roberts fra UQ Skole for Human Movement og Ernæring Sciences.
"Man må forvente, at atleter, der bruger isbade efter træning vil få mindre langsigtede muskelgevinster end dem, der vælger at varme ned."
"På dette tidspunkt er vi dog i tvivl om hvorfor koldt vand har denne effekt, men en reduktion af blodgennemstrømning i musklerne kunne være en forklaring."
"Dette er den mest omfattende undersøgelse af sin art, og resultaterne tyder på personer, der bruger styrketræning for at forbedre sportslige præstationer, for at komme sig efter en skade eller for det generelle helbred, bør genoverveje isbade for at styrke musklerne," siger dr. Jonathan Peake fra QUT, der har samarbejdet med The University of Auckland og Universitetet i Oslo om undersøgelsen, der er offentliggjort i The Journal of Physiology.
Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?