Bivirkninger kan få mange til at droppe pillerne, selv om de risikerer at dø tidligere.Bivirkninger kan få mange til at droppe pillerne, selv om de risikerer at dø tidligere.

Så mange vil hellere dø tidligt end tage piller

Vil du hellere dø en uge, et år eller to år tidligere, hvis du slap for at tage piller dagligt?

Det er der rigtig mange, der vil i USA, hvor hovedparten af befolkningen jævnligt tager piller i et eller andet omfang. En undersøgelse fra 2012 viste således at 31 procent havde fået udskrevet mindst en recept i den forløbne måned.

Men ifølge en ny undersøgelse foretaget af forskere på University of California sagde næsten 3 ud af 10, at de foretrak en kortere levetid frem for at skulle tage en daglig pille. Og derudover svarede hver femte, at de gerne ville betale 1.000 dollars for at undgå at skulle tage daglig hjertemedicin.

Forskerne fra University of California, der arbejdede sammen med forskere fra University of North Carolina, spurgte via internettet 1000 personer med en gennemsnitsalder på 50, hvor mange leveår de hypotetisk set ville ofre for at undgå at skulle tage daglig medicin - og desuden hvor mange penge de ville betale for at undgå medicinen. Desuden blev de spurgt om, hvor stor risiko for tidlig død de ville acceptere.

Formålet med undersøgelsen var at afdække, hvor stor betydning for livskvaliteten det har at skulle tage medicin hver dag.

Emnet er interessant bl.a. fordi mange ældre mennesker tager en daglig aspirin for at forebygge hjertesygdom. Desuden arbejder forskere på at skabe en multi-pille mod forskellige hjertelidelser.

Undersøgelsen viste, at næsten hver tredje deltager var parat til at ofre levetid for at slippe for at tage en daglig pille. Otte procent var parat til at ofre to år, 21 procent mellem en uge og et år. Men flertallet – 70 procent – ville ikke ofre bare en uges levetid.

Hvis de kunne undgå at tage en daglig pille, ville 13 procent acceptere en minimal risiko for at dø, næsten hver tiende ville risikere 10 procent risiko mens de resterende 62 procent ikke ville  acceptere nogen øget risiko overhovedet.

Hver femte – 21 procent – ville hellere betale 1.000 dollars og fire ud af 10 – 43 procent – ville ikke betale noget for at undgå at tage en daglig pille.

Forskerne siger, at undersøgelse er den hidtil største, der afdækker gener ved dagligt pilleindtag sat op imod de potentielle sundhedsgevinster.

Tags: medicin, piller, hjertemedicin

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?