Mens mænd bliver mindre agressive, så ser kvinder ud til at blive mere aggressive af kolesterolmedicin.Mens mænd bliver mindre agressive, så ser kvinder ud til at blive mere aggressive af kolesterolmedicin.

Kvinder bliver aggressive af kolesterolmedicin

Hidser din kone eller veninde sig pludselig op over noget som hun ikke tidligere ville have reageret på, så skal du måske spørge ind til hendes medicin.

For hvis hun ligesom ca. 600.000 andre danskere er på såkaldte statiner, der er medicin mod forhøjet kolesterol, så kan det være forklaringen.

En ny undersøgelse fra University of California-San Diego School of Medicine har nemlig forbundet statiner med større aggressivitet hos kvinder, mens mænd tværtimod ser ud til at blive mindre aggressive.

Statiner har i det sidste årti været omdiskuteret fordi kritikere mener, at bivirkningerne er større end de helbredsmæssige fordele.

Statiner er blevet forbundet med øgede risici for bl.a. diabetes, hukommelsesproblemer, grå stær, muskelsvækkelse og muskelsmerter.

Nogle tidligere undersøgelser har også forbundet et lavt kolesteroltal med større risiko for voldelige handlinger og død efter vold. Der har også været rapporter om, at statiner medførte irritabilitet og aggression, fortæller dr. Beatrice A. Golomb, der professor i medicin og hovedforfatter på den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

Disse sporadiske rapporter var dog ikke noget de kliniske test af medicinen havde vist, men de bestod hovedsageligt af mænd, så derfor satte Golomb sig for at undersøge om der er en sammenhæng mellem statiner og aggression.

De opdelte derfor tilfældigt mere end 1.000 mænd og kvinder til enten at få statiner eller placebo i 6 måneder. Hverken patienter eller læger vidste undervejs hvem der fik statiner eller placebo.

Forskerne målte deltagernes aggression ved at vurdere hyppigheden af ​​aggressive handlinger mod enten dem selv, genstande og andre mennesker i ugen forud for behandlingen og under behandlingen.

Holdet målte også testosteronniveauer og søvnkvalitet blandt deltagerne - faktorer, der vides at påvirke aggression og som kan påvirkes af statiner - og mænd og kvinder blev vurderet separat, for at kunne tage højde for kønsforskelle.

Og resultaterne viste at sammenlignet med kvinderne, som fik placebo, blev kvinderne på statinbehandling mere aggressive - især kvinder over 45, der var meget lidt aggressive før forsøget.

Til gengæld viste mænd sig nærmest at blive mindre aggressive - især yngre mænd, der var relativt mere aggressive før forsøget.

"Dataene understreger den konstatering, at statiner ikke påvirker alle mennesker ens. Effekterne er forskellige hos mænd og kvinder og mellem yngre og ældre. Kvinder og ældre har vist sig at have mindre gunstige virkninger af statiner på en række områder - herunder overlevelse."

Undersøgelsens resultater viste også, at deltagerne oplevede ændringer i testosteronniveauet og havde øgede søvnproblemer, som kan have medført øget aggression.

Tags: kolesterol, medicin, kønsforskelle, bivirkninger, aggression, statiner

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?