7 skjulte tegn på at du har jernmangel

Jernmangel reducerer din krops evne til at producere hæmaglobin, der er et protein, som hjælper de røde blodceller med at sende ilt ud i kroppen, men alligevel er det en af de mest almindelige mangeltilstande.

Kvinder har en større risiko for jernmangel formentlig fordi de spiser mindre kød, der har et større indhold af mineralet end grøntsager.

Og med for lidt jern påvirkes kroppen, bl.a. kan du få blodmangel.

Din krop absorberer den type jern, der kommer fra kød, fjerkræ og fisk, to til tre gange mere effektivt end den type jern, der kommer fra planter, fortæller ernæringsekspert Rania Batayneh. Men selvom du er vegetar kan du stadig få tilstrækkeligt med jern, hvis du planlægger dine måltider korrekt. Mørke bladgrøntsager, fuldkorn og bælgfrugter er rige på jern. Kombiner dem med mad, der er rigt på C-vitamin som peberfrugter, bær og broccoli.

Her er 7 tegn på at du lider af jernmangel:

Du har hjertebanken

Et hjerte, der er på overarbejde, kan give symptomer som ujævne hjerteslag, mislyde, forstørrelse af hjertet og endda hjertesvigt. Men der er ikke grund til panik. Før tingene bliver så alvorlige, skal du sikkert have lidt af jernmangel og blodmangel i lang tid.

Det antyder en gennemgang af hjerteproblemer og jern- og blodmangel, som er foretaget af Texas Heart Institute Journal. Men hvis du har hjerteproblemer, er det vigtigt, at du får tjekket dit jernniveau, da for lidt jern kan gøre problemerne værre.

Du mister pusten

 

Hvis du føler, at du mangler luft ligegyldigt hvor dybt du trækker vejret, så kan det måske være på grund af jernmangel. Og hvis du opdager, at du bliver forpustet ved at gøre ting, du normalt gør let, som f.eks. at gå på trapper eller at løbe den normale strækning på løbebåndet, så kan det være på grund af manglende jern i blodet. Men der kan også være andre årsager, som f.eks. KOL, så tal med lægen.

Du har kraftig menstruation

Hos kvinder er den mest almindelige årsag til jernmangel, at de har kraftige menstruationer, forklarer Jacques Moritz, doktor og direktør for gynækologien på Mount Sinai St. Luke’s Roosevelt hospital i New York.

”De mister for meget blod, når at gendanne halvdelen, hvorefter de igen næste måned mister for meget,” siger han.

”Det er som at fylde benzin på en bil, der har et lille hul i tanken,” siger han.

 

Din menstruation bør kun fylde 2 til 3 spiseskeers blod om måneden. Prøv tampon-testen: Hvis du har behov for at skifte tampon mere end hver anden time, så bør du tale med din gynækolog.

  • 1
  • 2
Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?