Svesker er ikke bare effektive mod forstoppelse, men slanker også.Svesker er ikke bare effektive mod forstoppelse, men slanker også.

Spis dig sund og slank i svesker

Svesker er en overset tørret frugt, som fortjener en bedre skæbne end at blive brugt som fyld i juleanden. Svesker har et højt fiber-indhold og har i århundreder været kendt for at kunne hjælpe til en normal tarmfunktion, men der er mange andre sunde grunde til at spise de tørrede blommer.

Spiser man 100 gram svesker hver dag svarer det til 7,5 g kostfiber - eller ca. en fjerdedel af den anbefalede fiberindtagelse.

Og det er måske en af forklaringerne på at en undersøgelse fra University of Liverpools Institut for Psykologi, Sundhed og Samfund af 100 overvægtige og fede deltagere har vist, at svesker medfører forøget vægttab over en 12-ugers periode.

Undersøgelsen så på om personer, der normalt spiser få kostfibre, kan tåle at spise mange svesker og om de har en gavnlig effekt på appetitten.

Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor den ene spiste 140-170 gram svesker om dagen og den anden blev sat til at spise sunde snacks under slankekuren.

Forskerne konstaterede, at sveske-gruppen tabte 2 kg og fik en 2.5 cm mindre talje, mens den anden gruppe kun tabte 1,5 kg og fik en 1.7 cm mindre talje.

Ud over kostfiber indeholder sveskernes skind også et kemisk stof kaldet dihydrophenylisatin, der er et mildt stimulerende afføringsmiddel. Svesker indeholder også sorbitol, et sukkeralkohol, der trækker vand fra tarmen og medvirker til den afførende virkning.

Men om sveskernes afførende virkning har været afgørende for at deltagerne i Liverpool-undersøgelsen tabte sig mere, gør forskerne ikke rede for.

Sveskers gavnlige virkning for fordøjelsessystemet har ligefrem fået EU til at blåstemple dem som sunde.

Det blev bekræftet i et regulativ i 2013, hvor producenter fik ret til at anprise sveskers sundhedsfremmende effekter.

Svesker blev dermed den første naturlige, tørrede frugt, der har fået lov til at reklamere med at den er sund.

Andre undersøgelser fra bl.a. Florida State University har vist at svesker har positiv virkning for kvinders knogler og modvirker knogleskørhed.

Det høje indhold af opløselige kostfibre i svesker har også i flere forsøg vist sig at være sundt for hjertekarsystemet ved blandt andet at påvirke kolesterol-tallet og sænke det dårlige kolesterol. Også desuden medvirker et markant højt indhold af kalium til at sænke blodtrykket.

Tags: svesker, slank, kostfiber, forstoppelse

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?