Kaffe kan tilsyneladende beskytte mod åreforkalkning af kranspulsårerne.Kaffe kan tilsyneladende beskytte mod åreforkalkning af kranspulsårerne.

Så effektivt beskytter kaffe mod åreforkalkning

Åreforkalkning er en alvorlig risiko for slagtilfælde og død, men drikker du tilstrækkelig mange kopper kaffe dagligt, bliver åreforkalkningen mindre.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har testet 25.000 forsøgsdeltageres kranspulsårer for tilstedeværelse af calcium, der kan være tegn på de tidlige stadier af koronar åreforkalkning - en tilstand, hvor arterierne bliver forkalkede, hærdede og smalle. Når dette sker øges risikoen for blodpropper, som kan føre til hjerteanfald eller slagtilfælde.

Forskerne fra Kangbuk Samsung Hospital i Seoul, Sydkorea, bad deltagerne om at besvare spørgeskemaer om deres mad og drikkevaner og lavede CT-scanninger for at måle calcium-indholdet. Deltagerne havde en gennemsnitsalder på 41 år og ingen tegn på hjertesygdom.

Forskerne tog også højde for forstyrrende faktorer som fysisk aktivitet, rygning, anden kost og hjertekar-sygdom i familien.

Undersøgelsen viste at deltagerne i gennemsnit havde et calcium-niveau på 13,4% og drak 1,8 kopper kaffe om dagen.

3-5 kopper bedst

Deltagernes calcium-niveau blev opdelt i forhold til fire grupper af kaffedrikkere.

  • Mindre end en kop om dagen: 0,77
  • 1-3 kopper om dagen: 0.66
  • 3-5 kopper om dagen: 0,59
  • Fem eller flere kopper om dagen: 0,81

Tallene viser at de deltagere, der drak under en kop og mere end fem kopper kaffe havde det højeste calcium-niveau i kranspulsårerne, mens de deltagere, der drak 3-5 kopper havde det laveste niveau.

En nærmere analyse viste at det også var tilfældet efter at man tog højde for alder, alkoholforbrug og diabetes.

"Vores undersøgelse understreger tidligere undersøgelser, der viser, at risikoen for hjertekarsygdomme reduceres med antallet af kopper kaffe," skriver undersøgelsens forfattere, der mener, at kaffe desuden forbedrer insulinfølsomhed og beta-cellefunktion.

Tags: kaffe, åreforkalkning, kalcium

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?