Kattevideoer er ren terapi

Advarsel: Fare for overdreven nuttethed

Videoer af søde eller fjollede killinger og katte kan ikke bare få os til at smile og blive glade, men fungerer faktisk som psykisk terapi.

Kattevideoer er blandt de mest populære på Youtube og Facebook, hvor millioner har set tusinder af katte og killinger kravle i gardiner, sove, lege eller gemme sig i poser.

Men det er ikke bare den rene underholdning; det øger seernes energi og positive følelser og reducerer negative følelser, viser en ny undersøgelse fra en Indiana University Media School, hvor forskeren adjunkt Jessica Gall Myrick havde spurgt næsten 7.000 mennesker om deres forhold til kattevideoer og hvordan de påvirkede deres humør.

"Nogle mennesker mener måske at kattevideoer ikke er et alvorligt nok emne for akademisk forskning, men faktum er, at det er en af ​​de mest populære anvendelser af internettet i dag," siger Myrick.

"Hvis vi bedre skal forstå hvordan internettet påvirker os både som individer og som samfund, så kan forskerne ikke længere ignorere internet-katte."

"Vi har alle set en kattevideo online, men der er faktisk kun lidt empirisk forskning i, hvorfor så mange af os gør det, eller hvilken effekt det kan have på os," tilføjer Myrick, der har fået sin undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Computers in Human Behavior.

"Som medieforsker og en der ser online kattevideoer følte jeg mig tvunget til at indsamle nogle data om dette popkultur-fænomen."

I 2014 lå der mere end to millioner kattevideoer på YouTube, der havde været vist næsten 26 milliarder gange. Kattevideoer havde flere visninger pr. video end nogen anden kategori af YouTube-indhold.

36 procent af deltagerne i undersøgelsen beskrevet sig selv som en katteperson, mens omkring 60 procent sagde, at de kunne lide både katte og hunde.

Undersøgelsens deltagere beskrev blandt andet hvilke følelser kattevideoer udløste hos dem:

  • De var mere energiske og følte sig mere positive efter at have set katte-relaterede videoer end før.
  • De havde færre negative følelser som angst, irritation og sorg, efter at have set kattevideoer
  • De ser ofte kattevideoer på arbejdet eller under studierne.
  • Glæden de fik af at se kattevideoer opvejede noget af den skyld de følte ved at spilde tiden.
  • Katteejere og folk med bestemte personlighedstræk, som venlige og generte mennesker var mere tilbøjelige til at se kattevideoer.
  • Omkring 25 procent af de kattevideoer, de så var nogle, de selv valgte; resten var nogle de stødte på, når de surfede.
  • De kendte mange såkaldt kendis katte som Nala Cat og Henri, Le Chat Noir.

Samlet set var reaktionen på at se kattevideoer overvejende positiv.

"Selv hvis de ser kattevideoer på YouTube for at trække tiden ud, eller mens de skal arbejde, kan den følelsesmæssige pay-off faktisk hjælpe mennesker med at klare hårde opgaver bagefter," siger Myrick.

Resultaterne tyder på, at det kan betale sig at undersøge om kattevideoer kan bruges som en form for billig kæledyrsterapi, mener hun.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?