Kattes afføring kan indeholde en parasit, som formentlig 30 procent af danskerne er smittet af.Kattes afføring kan indeholde en parasit, som formentlig 30 procent af danskerne er smittet af.

Katte er skyld i mange psykiske sygdomme

Alvorlige psykiske sygdomme som skizofreni og bipolar lidelse skyldes måske i virkeligheden en parasit fra katte.

Det lyder som handlingen i en gyserfilm, men det er måske den skinbarlige sandhed, at parasitter fra kattes afføring kan få os til at blive skizofrene eller få tvangshandlinger (OCD).

Det understreger to ny undersøgelser, hvor forskerne har undersøgt sammenhængen mellem skizofreni og andre psykiske lidelser og parasitten Toxoplasma gondii, som udvikles i kattes tarme. 

Mennesker kan blive smittet med parasitten ved kontakt med kattes afføring og op mod 30 procent af danskerne menes at være smittet.

Toxoplasma gondii er årsag til sygdommen toxoplasmose, der på dansk kaldes haresyge.

Mennesker med et sundt immunsystem kan afværge infektion med T. gondii, så det ikke medfører nogen symptomer. Men gravide kvinder og personer med svækket immunforsvar er mere modtagelige for infektion og kan opleve influenzalignende symptomer som muskelsmerter og hævede lymfeknuder, mens mere alvorlig infektion kan medføre blindhed og endda død.

I november 2014 viste en epidemiologisk udregning, at parasitten er årsag til omkring en femtedel af skizofreni tilfælde, og de nye undersøgelser har forsøgt at se på sammenhængen mellem at være i selskab med katte i barndommen og risikoen for senere at udvikle psykiske problemer.

Forskere fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, Maryland, sammenlignede resultaterne af to tidligere undersøgelser, der viste, at omkring 50 procent af dem, der havde en kat i barndommen blev diagnosticeret med skizofreni eller andre psykiske sygdomme senere i livet, mens det kun gjaldt for 42 procent af dem, der ikke havde en kat i barndommen.

Analyse af de to tidligere undersøgelser, tyder også på, at katte er betydeligt mere almindeligt i familier, hvor barnet senere bliver alvorligt psykisk syg.

"Hvis det er sandt kan en forklarende mekanisme være T. gondii. Vi opfordrer vores kolleger til at gentage vores undersøgelsesresultater for at afklare, om katte i barndommen virkelig er en risikofaktor for senere skizofreni," skriver forskerne i tidsskriftet Schizophrenia Research.

Forskere fra Academic Medical Centre i Amsterdam i Holland har gennemført en meta-analyse af mere end 50 undersøgelser og mener, at de kan vise en forbindelse mellem T. gondii og øget risiko for skizofreni.

De fandt, at mennesker smittet med T. gondii har en mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle skizofreni end dem, der ikke er inficeret med parasitten.

Forskerne identificerede også en sammenhæng mellem T. gondii infektion og større risiko for bipolar lidelse, obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD) og afhængighed.

"Disse resultater tyder på, at T. gondii-infektion er forbundet med adskillige psykiatriske lidelser og at skizofreni, kan reaktiveres af latent T. gondii infektion," skriver forskerne i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica.

Myndighederne anbefaler at tømme kattebakken hver dag for at reducere risikoen for T. gondii infektion, fordi først risikerer at 1-5 dage efter at katten har haft afføring.

Det er vigtigt at bemærke, at katteafføring ikke er den eneste kilde til T. gondii-infektion. Mennesker kan også få parasitten ved at spise råt eller for dårligt stegt kød og ved at drikke forurenet vand.

Tags: katte, smitte, psykisk sygdom, skizofreni

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?