Parforholdet får os til at spise sundere, men ikke tilsyneladende ikke mindre.Parforholdet får os til at spise sundere, men ikke tilsyneladende ikke mindre.

Ægtepar vejer mere end enlige

Talrige undersøgelser har vist, at ægteskabet er godt for dit helbred, men det til gengæld gør det dig overvægtig og får dig til at dyrke mindre sport.

Det viser i hvert fald en ny undersøgelse fra ni europæiske lande, hvor 10.226 indbyggere har besvaret spørgsmål om deres civilstand, livsstil og BMI.

Resultaterne viste, at par har et højere BMI end singler uanset om de er mænd eller kvinder. Og forskellene på de ni lande var også overraskende lille. Landene var Østrig, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Polen, Rusland, Spanien og Storbrittanien. 

Overvægt defineres som et BMI over 25 og fedme er over 30. I undersøgelsen var det gennemsnitlige BMI for enlige mænd på 25,7, mens gifte mænds BMI var 26,3. Enlige kvinders gennemsnitlige BMI var 25,1, mens det var 25.6 for gifte kvinder.

Selv om disse forskelle kan synes små, er det alligevel meget. For en kvinde på 165 cm og en mand på 180 cm svarer det til en forskel på ca. to kilo.

Forskerne påpeger at der er taget højde for socioøkonomisk status, alder og nationalitet. 

"Vores resultater viser, hvordan sociale faktorer kan påvirke sundheden. I dette tilfælde, at ændringer i adfærd i forbindelse med ægteskabet er direkte relateret til ernæring og kropsvægt," siger Ralph Hertwig, direktør for Center for Adaptive Rationalitet på Max Planck Institute for Human Development i Berlin.

Forskerne kunne ikke finde nogen enkeltstående forklaring på forskellen, men besvarelserne om mad- og motionsadfærd giver måske en forklaring. For eksempel køber ægtepar flere regionale og uforarbejdede produkter og færre færdigretter.

Desuden var gifte mænd mere tilbøjelige til at købe økologisk og fair trade end enlige mænd.

Det kan forklare at ægtepar generelt er sundere, men måske også at de vejer mere fordi de køber og laver lækrere mad, der ikke har faste portionsstørrelser som færdigretter ofte har.

Det gælder måske især mænd, pointerer Jutta Mata, der er undersøgelsens hovedforfatter og lektor i Health Psychology ved University of Basel.

"Det tyder på, at især mænd i faste parforhold er mere tilbøjelige til at spise mere bevidst og mere sundt," siger hun.

Undersøgelsen viser dog også, at gifte mænd dyrker mindre sport end singler. 

"Vores resultater viser, at personer i parforhold ikke er sundere i enhver henseende, som tidligere antaget," siger Jutta Mata.

Tags: overvægt, parforhold, ægteskab, BMI, økologi

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?

Log-på for at kommentere