5 råd mod blærebetændelse

Normalt behandler man en urinvejsinfektion som blærebetændelse, der oftest skyldes E.coli bakterier, med antibiotika, men flere og flere bakterier er resistente.

"Mange læger kan fortælle dig, at de ser patienter, som er særligt modtagelige for urinvejsinfektioner," siger dr. Jeffrey P. Henderson, der er lektor i medicin ved Washington University School of Medicine i St. Louis.

"Vi har ofte ingen ide om, hvorfor visse mennesker er mere tilbøjelige til at blive ramt af urinvejsinfektioner igen og igen. I lang tid havde vi billig antibiotika, der fungerede rigtig godt, men over de sidste 10-15 år har vi set en eksplosion i bakterier, som er resistente over for mange af disse stoffer."

Henderson og hans kolleger har netop præsenteret en undersøgelse, der forsøgte at nå ind til en forklaring på hvorfor nogle kvinder rammes oftere end andre.

Her er 5 råd til at undgå blæreproblemer.

1. Maden

Forskerne fra Washington University School of Medicine sammenlignede E. coli i urinprøver fra raske frivillige deltagere og bemærkede store forskelle i, hvor godt de enkelte urinprøver kunne udnytte et vigtigt immunprotein, siderocalin , til at begrænse bakterievækst.

"Alder og køn viser sig ikke at have større betydning. Af alle de faktorer, vi målte, var den eneste, der virkelig skilte sig ud, pH-værdien - hvor sur eller basisk urinen var," fortæller forskerne.

Til forskernes overraskelse viste det sig, at de mindre sure prøver - tæt på neutral pH-værdi som rent vand - havde højere siderocalin-aktivitet og var bedre til at begrænse bakteriel vækst end de mere sure prøver.

Efter at have analyseret tusindvis af forbindelser i prøverne konstaterede forskerne, at små metabolitter kaldet aromater, der varierer afhængigt af en persons kost, også bidrog til variationerne i bakterievækst. Prøver, der begrænsede bakterievækst havde flere aromatiske forbindelser, og urinprøver med øget bakterievækst havde færre.

Forskerne mistænker, at nogle af disse aromastoffer er gode til at binde jern så bakterierne ikke kan bruge mineralet. Og overraskende viser det sig, at disse molekyler ikke produceres af menneskeceller, men af bakterier i vores tarmflora.

"Vores undersøgelse tyder på, at kroppens immunsystem udnytter kostens planteforbindelser for at forhindre bakterievækst," siger Henderson.

Forskernes har foreløbigt identificeret en række plantestoffer, som blandt andet findes i tranebær, der sikrer en syreneutral kost.

  • 1
  • 2

Tags: sodavand, blærebetændelse

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?