Godt for hjertet og slankende. Der er flere gode grunde til at spise chokolade.Godt for hjertet og slankende. Der er flere gode grunde til at spise chokolade.

3 sunde grunde til at spise chokolade

Mørk chokolade har i undersøgelser gennem de sidste årtier vist sig at være rigtigt sundt, og nu har forskere fundet forklaringen i vores mavetarmsystem.

For selv om undersøgelserne har vist at chokoladen indeholder antioxidante og anti-inflammatoriske polyfenoler, så spiser de færreste mennesker særligt store mængder.

Men nyere forskningsresultater viser hvordan stofferne påvirker vores krop.

1. Gå bedre

Italienske forskere mener, at polyfenolerne i chokolade forbedrer blodgennemstrømningen til benene ved at påvirke de biokemikalier, der ansporer arterierne til at udvide sig.

"Vores krop udskiller kemikalier, der naturligt udvider blodkarrene i reaktion på visse stimuli, og dermed forbedrer de blodgennemstrømningen til bestemte områder," siger dr. Richard Chazal, der er vicepræsident for American College of Cardiology. 

"Nogle af de kemikalier, der er i mørk chokolade, kan påvirke den måde, disse enzymer metaboliseres på i kroppen," siger Chazal.

Den italienske undersøgelse testede 20 personer i alderen 60-78 år, som led af perifer arteriesygdom, der er en forsnævring af arterierne, der fører blod fra hjertet til benene, maven, armene og hovedet. 

Patienterne gik på et løbebånd om morgenen og derefter også senere på dagen, og de blev målt to timer efter, at de havde indtaget enten 40 g mørk chokolade eller mælkechokolade på forskellige dage. Den mørke chokolade indeholdt mere end 85 pct. kakao, hvilket gør den rig på polyfenoler. Mælkechokoladen havde et kakao-indhold på under 30 pct. og dermed langt færre polyfenoler.

Efter at have spist mørk chokolade, gik patienterne i gennemsnit 11 pct. længere og 15. pct. hurtigere, skriver Journal of American Heart Association.

Mælkechokoladen forbedrede til gengæld hverken tid eller distance, siger undersøgelsens medforfatter dr. Lorenzo Loffredo, der er professor ved Sapienza-universitetet i Rom.

2. Hjertet

Laboratorie-undersøgelser fra Louisiana State University viser, at visse bakterier i maven får chokoladen til at boble og gære til anti-inflammatoriske forbindelser, som er sunde for hjertet.

Der er to typer mikrober i tarmen: De gode og dårlige. De gode mikrober som Bifidobacterium og mælkesyrebakterier har en fest med chokoladen. Når man spiser mørk chokolade får de to mikrober de anti-inflammatoriske forbindelser i chokoladen til at vokse og gære.

Kakaopulver indeholder adskillige polyfenoler eller antioxidanter som catechin og epicatechin samt en lille mængde kostfibre. Begge dele fordøjes og optages dårligt, men når de når tyktarmen tager de gode mikrober fat.

"Når disse forbindelser absorberes af kroppen, mindsker de betændelse i hjertekar-væv og reducerer dermed risikoen for slagtilfælde på lang sigt," siger chefforskeren John Finley.

3. Slankende

Test af stoffer i mørk chokolade viser, at især en gruppe antioxidante flavonoler kan hindre fedme og diabetes.

Tidligere forsøg har vist, at mørk chokolade sænker appetitten og derfor ville forskere fra Virginia Polytechnic Institute and State University undersøge hvilke stoffer, der påvirkede risikoen for fedme og diabetes.

Kakao har flere forskellige typer af disse forbindelser, så forskerne besluttede at skille dem fra hinanden og teste dem individuelt for at finde deres sundhedsmæssige fordele.

Forskerne fodrede derfor grupper af mus med forskellige diæter - blandt andet blev to grupper sat på hhv. en fedtrig og en fedtfattig kost. Gruppen, der spiste meget fedt, fik derudover tilføjet forskellige flavonoler.

Testen viste at en bestemt gruppe af disse forbindelser, der er kendt som oligomere procyanidiner i kosten havde størst effekt på musenes vægt, hvis de var på en fedtrig diæt.

De forbedrede også musenes glukosetolerance med op mod 15-20 procent, hvilket potentielt kan hjælpe med at forhindre diabetes 2.

 

"Oligomere procyanidiner synes at besidde de største fedtbekæmpende og antidiabetiske bioaktiviteter blandt flavanolerne i kakao - især ved de lave doser, der blev anvendt i denne undersøgelse," konstaterer forskerne.

Tags: hjertet, slank, chokolade, kakao

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?