Pescovegetarer, der godt må spise fisk, har nemlig en markant mindre risiko for kolorektal kræft end andre veganere.Pescovegetarer, der godt må spise fisk, har nemlig en markant mindre risiko for kolorektal kræft end andre veganere.

Den bedste diæt mod tarmkræft

Utallige undersøgelser gennem de seneste år har vist at rødt kød er en væsentlig risikofaktor for tarmkræft og at grøntsager reducerer risikoen.

Selv om en ny undersøgelse også understreger dette, så viser den overraskende, at det er meget sundere at spise nogle former for kød end at være veganer - altså kun at spise planteføde.

Såkaldt pescovegetarer, der godt må spise fisk, har nemlig en markant mindre risiko for kolorektal kræft end såvel veganere som lacto-ovo-vegetarer, der gerne må spise mejeriprodukter

Undersøgelsen er baseret på en undersøgelse af syvendedagsadventister, der lever efter gammeltestamentlige kostregler, som forbyder svinekød, alkohol og tobak. Mange spiser slet ikke kød eller kun i begrænset  omfang.

Tarmkræft er den næsthyppigste årsag til dødsfald pga. kræft i Danmark. Den nye undersøgelse understreger at rødt kød er en væsentlig risikofaktor, men sætter også tal på hvor meget mindre de forskellige typer vegetarers risiko for tarmkræft er.

I alt deltog 77.659 mennesker i undersøgelsen, hvoraf 380 personer havde tyktarmskræft og 110 havde endetarmskræft. Sammenlignet med kødspisere havde vegetarer over en bred kam en 19 procent lavere risiko for tyktarmskræft og 29 procent lavere risiko for endetarmskræft. Tilsammen kaldes de to kræftformer kolorektal kræft og lagt sammen var den samlede kræftrisiko 22 procent mindre end for kødspisere.

Undersøgelsen fra Loma Linda University i Californien viste dog, at der er store forskelle på hvilken type vegetar man er og risikoen for kolorektal kræft.

Sammenlignet med kødspisere havde:

  • veganere (undgår alle animalske produkter) en 16 procent lavere risiko
  • lacto-ovo vegetarer (inkluderer mælk og æg) en 18 procent lavere risiko
  • pescovegetarer (spiser fisk) en 43 procent mindre risiko 
  • semivegetarer (spiser mindre, men stadig rødt kød) en 8 procent mindre risiko for kolorektal kræft

"Hvis disse resultater holder, kan de være vigtige for forebyggelsen af tarmkræft. Sammen med tidligere tegn på at en  vegetar-kost kan reducere risikoen for fedme, forhøjet blodtryk, diabetes og dødelighed er det en vigtig faktor for kostvejledere og for den enkeltes kostplaner," konkluderer undersøgelsen, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine.

Tidligere undersøgelser fra de samme forskere har vist at pescovegetarer har en markant lavere dødsrisiko end andre former for vegetarer. Mens almindelige vegetarers dødsrisiko i gennemsnit var 10 procent lavere end for folk, der spiser rødt kød, var pescovegetarers dødsrisiko hele 19 procent lavere.

Tags: diæt, tarmkræft, vegetar, fisk

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?