images/DPlogo.jpg
Oppustehed kan ikke bare være pinligt, men kan gøre ondt.Oppustehed kan ikke bare være pinligt, men kan gøre ondt.

6 overraskende årsager til at du bliver oppustet

Oppustethed kan være både ubehageligt og nogle gange ligefrem pinligt, hvis maven bliver fuld af luft.

 

Når maven ikke når at bearbejde den luft, der kommer ind via mad og når vi trækker vejret gør det os oppustede. Men nogle gange bliver maven også udspilet, fordi den selv skaber gasserne. Hvis luften ikke kommer ud, lagres den i maven og tarmene, hvilket kan få din mave til at føles som en udspilet ballon.

 

Denne type ubehag kan komme fra det ene øjeblik til det andet eller snigende. Og det kan holde i timer, uden at syreneutraliserende midler rigtig hjælper.

Hvis du hører til dem, der døjer med oppustethed, bør du måske overveje, om din livsstil er årsag til dit ubehag. Måske ligger dine problemer her:

1. Du spiser for hurtigt

Måske hører du til en af dem, der sluger din mad. I vores travle hverdag kan vi godt komme til at spise for hurtigt. En anden skjult årsag til luft i maven kan være, at du indtager dine drikkevarer via et sugerør og dermed sluger en masse luftbobler sammen med maden.

Hvis du derudover sluger maden uden at tygge den ordentligt, så begrænser du kroppens muligheder for at fordøje kulhydrater. Det kan give luft i tarmene, hvilket kan medføre ubehag. Selv hvis du har sultet dig selv en lang dag på arbejdet, så skal du alligevel sætte dig ned og tygge maden ordentligt og drikke i små slurke. Det vil modvirke en oppustet mave, siger ernæringsspecialist Monica Reinagel.

2. Du spiser den forkerte mad

 

Noget mad er kendt for at skabe luft i maven. Det er f.eks. kål, broccoli, grønkål, æbler og avokadoer. Men at spise for meget salt kan også medføre en ophobning af vand i kroppen, hvilket får dig til at føle dig oppustet. Desuden er det sådan, at hvis du spiser en masse fiberholdige fødevarer, eller især som kosttilskud, uden at drikke nok vand, så er du hurtigt på vej til at få for meget luft i mave og tarme.


 

3. Du er alt for stresset

Nogle kroppe reagerer på stress ved at der ikke kommer nok blod til at hjælpe fordøjelsesprocessen på vej.

Dr. Anne Nedrow, Mayo Clinic, siger, at resultatet kan blive oppustethed, forstoppelse, diarre eller bare ondt i maven.

Stress i sig selv kan altså medføre oppustethed, men de dårlige vaner, vi ofte tillægger os når vi er nervøse, kan være den udløsende factor. Vi tygger måske tyggegummi, drikker kulsyreholdige drikke eller vi hiver måske mere luft ind, når vi er nervøse.

 

Alle disse vaner giver maven ekstra luft at skulle bearbejde.

Det kan være en god ide at dyrke yoga, løbe en tur eller foretage sig noget andet, som tager toppen af stressen.

4. Din medicin

 

Medicinsk behandling kan desværre medføre mange former for bivirkninger. Og en af dem kan være oppustethed. Medicin, der indeholder laktulose eller sorbitol, eller diabetesmedicin med acarbose kan især sætte den ubehagelige proces i gang.

5. Du er dehydreret

Kroppen begynder at holde på væsken, hvis den er dehydreret, siger Marily Glenville, der er ernæringsterapeut. Hvis du føler det som om du har vand i kroppen, så betyder det formodentlig at du bør drikke noget mere vand. Undgå kulsyreholdige drikke, som bare gør problemet større. Drik i stedet urtete eller bare et glas koldt vand.

6. Du har en kronisk sygdom

Mange sygdomme og kroniske tilstande kan medføre oppustethed, det kan f.eks. være cøliaki, irriteret tyktarm eller æggestokkræft. Nogle tarmsygdomme betyder, at maden tvinges igennem tarmene hurtigere end de skulle, hvilket ofte resulterer i luft og diarre. 

Tags: smerter, oppustet

Udskriv