Kræft i endetarmen kan være smertefuldt fordi tumorer spærrer for afføring.Kræft i endetarmen kan være smertefuldt fordi tumorer spærrer for afføring.

8 tegn på kræft i endetarmen

Kræft i endetarmen fik særlig opmærksomhed i sidste uge, da Ritt Bjerregaard trådte frem og fortalte, at hun var blevet opereret for kræftsygdommen.

Endetarmskræft er en af de mest almindelige kræftformer og blandt mænd den 6. mest almindelige.

Risikoen for kvinder er noget mindre og dødeligheden er relativ lav for begge køn.

Endetarmen er de sidste 15 cm af tyktarmen før analkanalen, som er den ca. fire cm lange lukkemuskel.

Blandt de mest almindelige risikofaktorer er overvægt, diabetes 2 og for højt alkohol-forbrug, men kræften kan også være arvelig.

Mange af symptomerne på kræft i endetarmen kan også minde om tarmsygdomme som Crohns og ulcerativ colitis. Men mens disse tarmsygdomme har perioder, hvor symptomerne føles mindre alvorlige, skal man være opmærksom på hvis symptomerne bare bliver værre og værre.

Symptomerne kan forværres eller der kan opstå flere symptomer efterhånden som kræften spreder sig i hele endetarmen eller i tyktarmen.

Det gælder derfor om at reagere, hvis man har symptomer som længerevarende forstoppelse eller diarré, hvis man ikke kan tømme tarmen helt og især hvis der er ændring af afføringens størrelse, form eller farve (tegn på blod).

Udviklingen af tumorer i endetarmen kan ændre konsistensen, formen eller hyppigheden af afføringen.

Blødning kan gøre afføringen rød. En blødende svulst kan også ændre farven på afføringen, der nogle gange kan blive meget mørk, hvis ikke ligefrem sort.

  • Smerter i endetarmen
  • Mavesmerte eller ubehag
  • Hyppigere luft i maven og forstoppelse
  • Følelse af oppustethed eller mæthed
  • Ændring i appetit
  • Utilsigtet vægttab
  • Træthed

Mange af symptomerne stammer fra, at tumorer i tarmen blokerer for at maden glider uhindret igennem. Noget mad kan således blive fastholdt af tumoren, så der opstår forstoppelse og luft i maven. Når maden løsriver sig medfører det ildelugtende afføring og luft.

Tumorens blokering af tarmen kan også betyde at afføringen skal  klemme sig forbi og derfor bliver tyndere.

En helt ny undersøgelse fra University of Vermont viser, at risikoen for tarmkræft kan reduceres markant for midaldrende mænd, der dyrkede motion. I forhold til mænd, der ikke trænede særlig meget, havde mænd, der trænede mest en hele 44 procent lavere risiko for tyk- og endetarmskræft. Deres dødsrisiko var også 32 procent lavere.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?