Det kan godt være at man har størst risiko for tarmkræft, hvis man er overvægtig, men til gengæld overlever man længere, selv om det er en ringe trøst.Det kan godt være at man har størst risiko for tarmkræft, hvis man er overvægtig, men til gengæld overlever man længere, selv om det er en ringe trøst.

Overvægtige med tarmkræft overlever længere

Selvom overvægtig har en højere risiko for tarmkræft, så er det tynde mennesker, der har den største dødsrisiko på grund af sygdommen.

Ifølge en ny undersøgelse fra Duke University School of Medicine lever patienter med det man ellers ville opfatte som en sund kropsvægt i gennemsnit to en halv måned kortere end fede og overvægtige patienter.

Resultaterne overraskede forskere, der forventede at overvægtige patienter ville reagere dårligere på behandlinger for alvorlig tyktarmskræft på grund af deres øgede risiko for at udvikle sygdommen og risikoen for at sygdommen genopblusser.

Der er også tegn på, at mange overvægtige patienter ikke får optimale doser af kræftmedicinen, eller har andre helbredsproblemer, der komplicerer helbredelsen.

"Men i modsætning til vores hypotese viste patienter, der havde det laveste BMI, den korteste overlevelse," siger dr. Yousuf Zafar, der er lektor i medicin ved Duke.

"I dette tilfælde var patienter med den laveste kropsvægt - mennesker, der havde metastatisk tyktarmskræft og et BMI på under 25 - den største risiko."

Undersøgelsen er baseret på data fra 6128 patienter, som tidligere havde været ubehandlet for deres metastatiske tarmkræft, og som indgik i fire forskellige studier i USA og Europa.

Alle fik bevacizumab med kemoterapi i deres behandling. Bevacizumab er også kendt under navnet Avastin og anvendes til patienter med metastatisk kræft for at bremse væksten af ​​nye blodkar.

Patienter med den laveste BMI på 20-24,9 overlevede i gennemsnit 21,1 måneder efter behandlingsstart, mens patienter med et BMI på 25-29 i gennemsnit overlevede i 23,5 måneder. Patienter med et BMI på 30-35 overlevede i gennemsnit 24 måneder, mens patienter med et BMI på over i gennemsnit overlevede i 23,7 måneder.

Undersøgelsen viser ikke, at overvægt på nogen måde beskytter patienter, der er i kræftbehandling, pointerer Zafar.

"Der kan være en sammenhæng mellem at have en lavere BMI, og hvor meget behandling patienterne kan tåle," siger han.

"Min hypotese er, at patienter med den laveste vægt har fået mindre behandling eller tolererer den dårligere, eller også har de fået tilstrækkelig behandling i starten, men er blevet for syge til at fortsætte den optimale behandling. Det kan være her, at vi skal sætte mere ind på at forbedre resultater."

Tags: overvægt, tarmkræft, dødelighed, overlevelse, kemoterapi

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?