I forbindelse med kronisk leukæmi fortrænger de syge hvide blodceller langsomt de røde blodceller og de sunde hvide.I forbindelse med kronisk leukæmi fortrænger de syge hvide blodceller langsomt de røde blodceller og de sunde hvide.

Sådan er tegnene på Jan Fogs leukæmi

Den kendte ejendomsmægler Jan Fogs døde under behandlingen for kronisk lymfatisk leukæmi.

Normalt er den form for kræft, kaldet gammelmandsleukæmi,  fordi den hovedsageligt rammer midaldrende mænd, men også kvinder, en fredelig kræftform, som man kan leve med i mange år. Især når man som i Jan Fogs tilfælde får sygdommen opdaget tidligt i forløbet.

Men tilsyneladende skyldes hans død faktisk ikke selve sygdommen, men ifølge Se og Hør, en virus i forbindelse med en stamcellebehandling for sygdommen. Ugebladet havde netop interviewet ham om hans behandling, hvor han havde fået DNA fra en tysk kvinde ind i kroppen.

Leukæmi medfører ofte et nedsat immunforsvar, så det er ikke usædvanligt at blive ramt af infektioner - oftest i lungerne. Kronisk lymfatisk leukæmi  er en kræft i B-lymfocytter (hvide blodlegemer), som dannes i knoglemarven og normalt producerer antistoffer, der hjælper med at bekæmpe infektion.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse rammes cirka 275-300 danskere årligt af kronisk lymfatisk leukæmi, men man kender nærmest ikke årsagen. Dog ved man at asiater har en mindre risiko og at nærmeste slægtninge har en større risiko.

Svage symptomer

Mange mennesker med gammelmands-leukæmi har ingen eller kun svage symptomer, når sygdommen bliver diagnosticeret, men opdages ofte i forbindelse med at deres læge får taget blodprøver af andre årsager, og de så viser sig at have et stort antal lymfocytter.

Læs også: 14 tegn på kræft, kvinder ikke må ignorere    http://voksnekvinder.dk/din-krop/sygdomme/kraeft/933-14-tegn-pa-kraeft-kvinder-ikke-ma-ignorere.html

Problemet er at de tidlige symptomer på sygdommen lige så godt kan skyldes alle mulige andre sygdomme eller problemer - lige fra stress til overgangsalder hos kvinder. På den måde kan sygdommen snigende udvikle sig til det værre.

Symptomerne kan ifølge American Cancer Society være:

 • svaghed
 • åndenød
 • træthed
 • vægttab
 • feber
 • nattesved
 • næseblod og andre blødninger
 • blå mærker
 • forkølelsessår
 • hyppige forkølelser
 • forstørrede lymfeknuder, der ofte opleves som klumper under huden
 • smerte i maven eller en følelse af mæthed, som er forårsaget af en forstørret milt og / eller lever

Mange af symptomerne opstår, fordi leukæmi celler - som er syge hvide blodceller - opholder sig i blodet i lang tid og fortrænger blodplader og røde blodceller. De kan dog også slå sig ned i lymfeknuder og milten.

Mangel på røde blodlegemer kaldes anæmi og kan forårsage træthed, svaghed, og åndenød.

En mangel på normale hvide blodlegemer (leukopeni) nedsætter immunforsvaret og øger risikoen for  hyppigere forkølelser og forkølelsessår samt alvorligere infektioner som lungebetændelse.

En mangel på blodplader, der får blodet til at koagulere, kan medføre blå mærker, blødning, hyppig eller alvorlig næseblod, og blødende gummer.

Tags: immunsystemet, leukæmi, blod

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?