Risikoen for brystkræft er ikke altid lige til at gennemskue.Risikoen for brystkræft er ikke altid lige til at gennemskue.

5 skjulte grunde til brystkræft

 

Selv hvis du forsøger at leve sundt og undgå de mest oplagte risici for brystkræft kan du aldrig være sikker.

De fleste ved at overvægt, alkohol, østrogen og arvelighed kan øge risikoen for brystkræft, men der er også mange andre grunde til den frygtede sygdom.

Her er fem skjulte årsager, som også kan øge risikoen for brystkræft.

1. Alkohol

Du tænker måske at sålænge du holder dig inden for de anbefalede alkoholmængder på en genstand om dagen, så kan det da ikke gå galt, men det underminerer en helt ny undersøgelse.

Forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health og Brigham and Women 's Hospital i Boston satte sig for at afgøre om let til moderat alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko for kræft.

De brugte data fra to store amerikanske undersøgelser, der sporede helbredet hos 88,084 kvinder og 47,881 mænd i op til 30 år.

Let til moderat drikkeri blev defineret som op til en genstand eller 15g alkohol om dagen for kvinder og op til to genstande eller 30g alkohol per dag for mænd. Et genstand svarer omtrent til et lille (118 ml) glas vin eller en 355 ml flaske øl.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der kun drak op til en genstand, havde en øget risiko for kræft, især brystkræft, hvor risikoen var 13 procent højere.

2. Tæt brystvæv

Yngre kvinder har oftest tættere brystvæv end ældre kvinder, der får mere fedt i brysterne. Tæt brystvæv har vist sig at øge risikoen for brystkræft med op til seks gange. Præcist hvorfor vides ikke, men på et mammografi-billede er det sværere at se tumorer, fordi de lige som brystvæv ses som hvidt, mens fedt ses som sort på billederne.

Det er dog noget mammografi-eksperter og læger er opmærksomme på, så det er ikke den eneste forklaring.

Under alle omstændigheder har undersøgelser vist at jo længere tid kvinder har tæt brystvæv, des større er risikoen for brystkræft. Hvor længe man har det tætte brystvæv afhænger blandt andet af østrogen-niveauet og det vil sige at det tætte brystvæv ikke bliver mindre, så længe du er i hormon-behandling for symptomer på overgangsalderen som eksempelvis hedeture.

Din læge kan - måske - vurdere om du har meget tæt brystvæv i en tidlig alder og dermed forhøjet risiko for brystkræft. Din mors mammografier kan måske også vise om du har en forøget risiko for tæt brystvæv.

  • 1
  • 2
Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?