6 råd til at undgå kræft i tyktarmen

Du kan selv begrænse risikoen for både at blive ramt af kræft i tyktarmen og for at dø af den. Det er nemlig en kræftsygdom, der i høj grad kan forebygges, ligesom forløbet kan forbedres gevaldigt ved hurtig reaktion på eventuelle symptomer.

Kræft i tyktarmen er en temmelig udbredt kræfttype med 2.700 nye danske tilfælde om året, og vores livsstil med overvægt og for meget alkohol er medvirkende årsag.

Først og fremmest anbefaler forskerne, at vi sørger for at blive screenet og undersøgt, når og hvis selv små symptomer dukker op. Det giver en markant bedre chance for overlevelse.

Blodmangel er det mest almindelige symptom, hvis kræften sidder i højre side af tyktarmen. Sidder kræften til gengæld i den nederste venstre del af tarmen, skifter symptomerne ofte mellem diarré og forstoppelse, blødning og en fornemmelse af ikke at kunne tømme tarmen helt ved toiletbesøg.

Dr. Anne Lin, der er assisterende professor på University of California, Los Angeles, siger, at hvis man er over 50 år og selvom man bare har en almindelig, ikke særligt forhøjet risiko for at få tarmkræft, bør man regelmæssigt lade sig undersøge.

Og har du blod i afføringen, mavesmerter, taber du dig eller er din afføring pludselig forandret, skal du gå til lægen.

Her er 6 råd til at forebygge tyktarmskræft:

1. Selen

Muslinger, torskelever og svinenyrer kan beskytte dig mod tyktarmskræft, der er en af de mest almindelige kræftsygdomme.

En undersøgelse fra Newcastle University viser, at et højere indhold af selen er signifikant forbundet med en lavere risiko for tyktarmskræft og at det især gælder kvinder.

"Vores resultater viser at selen kan have betydning for forebyggelsen af tyktarmskræft, men dette skal afvejes med forsigtighed i forhold til de mulige giftige virkninger af at tage for meget.  Problemet med selen er, at det er en meget lille forskel på hvor meget der er sundt og hvor meget, der kan betragtes som giftigt. Faktisk tyder nogle undersøgelser på, at bare 200 mikrogram selen taget regelmæssigt kan øge risikoen for diabetes," pointerer forskerne.

2. Tjek din risiko

Hvis man har en forhøjet risiko, som for eksempel at der er andre i familien, der er ramt af sygdommen, eller at man selv er ramt af andre kræftsygdomme eller af inflammationer i fordøjelseskanalen, så skal man tale med lægen om også at blive undersøgt.

En undersøgelser fra Wageningen Universitet i Holland viste i 2013, at personer med Lynch-syndrom, der spiste mest grillmad som burgere og pommes frites havde en øget risiko for forstadier til at kræften brød ud.

Lynch-syndrom er en arvelig sygdom, der medfører en høj risiko for at få kræft i tyktarmen eller endetarmen.  Sygdommen rammer oftest allerede før man fylder 50 år og er forårsaget af mutationer i gener involveret i reparation af DNA i cellerne.

  • 1
  • 2

Tags: tarmkræft

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?