Ivan Basso meddelte på mandagens pressemøde, at han melder fra til resten af Tour de France for at blive hasteopereret i Italien.Ivan Basso meddelte på mandagens pressemøde, at han melder fra til resten af Tour de France for at blive hasteopereret for testikelkræft i Italien.

Kræftramt Ivan Basso har gode overlevelseschancer

Overlevelseschancerne for den italienske cykelrytter Ivan Basso er store efter at han har fået afsløret en tumor i venstre testikel.

Testikelkræft er sjældent dødelig - 95 procent af alle patienter bliver kureret efter at de har fået fjernet testiklen.

Ivan Bassos tumor blev angiveligt opdaget relativt tidligt efter at han i flere dage havde klaget over smerter efter et styrt i Tour de France, hvor han har været hjælperytter for en af favoritterne, Alberto Contador fra det tidligere Bjarne Riis ejede Tinkoff-Saxo.

Testikelkræft opdages oftest pga. hævelse og ømhed, men om Basso har mærket noget før han styrtede i løbet vides ikke.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har Danmark en af de højeste foekomster af testiskelkræft.

Man ved ikke, hvorfor testikelkræft opstår, men meget tyder på, at skaden sker allerede i fostertilstanden, mens fosteret er meget lille.

Testikelkræft er en kræftform, der hyppigst rammer unge mænd omkring 25-35-årsalderen.

Danmark og Norge har verdens højeste forekomst af testikelkræft med 10 tilfælde per 100.000 indbyggere. Årsagen er ukendt. I Sverige er tallet til sammenligning kun det halve, og i Finland en fjerdedel.

Formodentlig udvikles alle tilfælde af testikelkræft fra forstadier til kræft i form af carcinoma in situ (CIS). De første anlæg til CIS menes at opstå allerede i fostertilstanden og er formentlig betinget af udefrakommende påvirkninger af den gravide kvinde i form af hormonforstyrrende stoffer med enten østrogen eller stoffer, der påvirker det mandlige kønshormon negativ.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?