Friture øger risikoen for hjertesygdom.Friture øger risikoen for hjertesygdom.

Så farlig er friturestegt mad

Jo flere gange, du spiser grill-kyllinger, pommes-friter eller forårsruller hver uge, desto større er din risiko for hjertesvigt.

Det viser en ny undersøgelse af risikoen for hjertesvigt, der rammer over 10.000 danskere hvert eneste år og betyder at hjertet har besvær med at pumpe blodet rundt i kroppen. Omkring 55.000 mennesker i Danmark lever med sygdommen, men 10.000 menes at være uvidende om deres sygdom.

"Undersøgelsen tyder på, at det kan være klogt at reducere hyppigheden og mængden af stegte fødevarer, der indtages ugentligt for at undgå hjertesvigt og andre kroniske tilstande," siger dr. Luc Djousse, der er lektor i medicin ved Harvard Medical School i Boston.

Oftest er det det venstre hjertekammer, der har besvær ved at pumpe blodet ud i kroppen, hvor det afgiver ilt og næringsstoffer.

Hjertesvigt kan skyldes mange sygdomme og tilstande, men især forhøjet blodtryk, forsnævring af hjertets kranspulsårer (åreforkalkning) og blodprop i hjertet er årsag til sygdommen.

Symptomerne omfatter træthed og åndenød, og det er en af de mest almindelige årsager til hospitalsindlæggelser blandt personer på 65 år og derover, ifølge American Heart Association.

I undersøgelsen havde de mænd, der spiste friturestegt mad op til tre gange om ugen i gennemsnit 18 procent  øget risiko for at udvikle hjertesvigt. Personer, der spiste friturestegt mad fire til seks gange om ugen, havde en 25 procent højere risiko for hjertesvigt, og risikoen var 68 procent større, når de spiste stegt mad syv eller flere gange om ugen.

Drop fritterne

”Så drop pommes fritter, donuts, sprødstegt fisk og kylling og andre fødevarer, der er kogt i fedt. En sund kost bør derimod bestå af frugt, grøntsager, bønner og fuldkorn med lavt indhold af mættet fedt, rødt kød, salt og stegt mad,” siger Djousse.

Samantha Heller, der er ledende klinisk diætist på Langone Medical Center i New York City, påpeger, at fede fødevarer øger kalorieforbruget, hvilket kan føre til fedme, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og hjertesygdomme.

"Desuden kan mennesker, der spiser en masse friturestegte fødevarer også generelt spise mindre sund kost, der består af mere rødt og forarbejdet kød og færre grøntsager, bønner og frugt," siger hun.

"Summa summarum er, at der er ok at spise friturestegt mad engang imellem, men ikke på en daglig eller endda en ugentlig basis," siger hun.

I undersøgelsen medvirkede mere end 15.300 mænde med en gennemsnitsalder på 66 år, da studiet gik i gang, og det varede i tre år. I løbet af den periode fik 632 hjertesvigt.

Dr. Gregg Fonarow, der er professor i kardiologi ved University of California i Los Angeles, siger, at resultaterne understøtter tidligere forskning, der forbinder friturestegt mad med type 2-diabetes, fedme og højt blodtryk – der alle er risikofaktorer for hjertesvigt.

 

Resultaterne af undersøgelsen er præsenteret på American Heart Associations møde i Baltimore.

Tags: hjertesvigt, friture

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?