Mørk chokolade styrker hjernen på mange måder.Mørk chokolade styrker hjernen på mange måder.

6 måder mørk chokolade styrker din hjerne

Har du svært ved at holde dig fra chokolade, så prøv i det mindste at erstatte mælkechokoladen med mørk choklade.

Chokolade gør os nemlig ikke bare glade i låget fordi det smager godt, det påvirker vores hjerner rent fysisk på flere forskellige måder.

I hvert fald har mørk chokolade i mange forsøg vist sig at styrke og beskytte vores hjerne på grund af deres indhold af flavonoider og andre polyfenoler.

Humør

Mænd, der spiser chokolade, er mindre depressive og føler sig mindre ensomme, viste en undersøgelse i 2007, hvor forskere fra Oulu universitet i Finland spurgte over 1.200 gamle mænd, hvilken type slik, de foretrak, samtidig med at de undersøgte deres sundhedstilstand og psykiske velvære.

Mørk chokolade er fyldt med endorfiner, der binder sig til opiat-receptorer i hjernen, der fører til en følelse af eufori, som den slags løbere kan opleve.

Chokolade er desuden den eneste kendte fødekilde til anandamid, der også kaldes lykkemolekylet.

Det er en neurotransmitter, der minder meget om THC, der er den primære psykoaktive komponent i marihuana.

Bekæmper frie radikaler

Kakaopulver har flere antioxidanter end superfoods som acai, blåbær og granatæble.

Antioxidanter beskytter hjerneceller ved at neutralisere frie radikaler og forebygge at hjernens celler aldrer for tidligt.

Din hjerne bruger en masse ilt - omkring 20% af kroppens samlede indtag og er dermed meget modtagelige for skader fra frie radikaler.

Frie radikaler er fastgjorte ilt molekyler, der angriber dine celler på samme måde, som ilt angriber metal og får det til at ruste.

Det er den samme proces, der betyder at æbler og avocadoer bliver brune.

Rynker, alderspletter, og solskader på din hud er synlige tegn på frie radikaler. Og det samme sker også inde i din hjerne, hvis du ikke får antioxidanter, der uskadeliggør de frie radikaler.

Slagtilfælde

En svensk undersøgelse viste i 2011, at kvinder, der spiste mere end 45 gram chokolade om ugen havde en 20 procent lavere risiko for slagtilfælde end kvinder, der spiste mindre end 9 gram om ugen.

En anden helt ny undersøgelse fra Norfolk i England viste, at selv op til 100 gram chokolade reducerede risikoen for at få en blodprop i hjernen.

Et forsøg fra Californien har vist at kakao undertrykte adrenalin-stimuleret blodpladeaktivering og blodpladers mikropartikeldannelse. Forsøget viste at kakao er blodfortyndende og hindrer blodpropper på en måde, der minder om aspirin.

  • 1
  • 2

Tags: hukommelse, chokolade, stress, slagtilfælde

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?