En simpel blodprøve fra moderen kan give informationer om barnets kromosomer og DNA.En simpel blodprøve fra moderen kan give informationer om barnets kromosomer og DNA.

Ny blodprøve kan afsløre Downs og døvhed

Gravide kvinder kan fra efteråret med en simpel blodprøve på landets hospitaler og finde ud af om deres foster bliver døvt, overvægtigt eller har Downs syndrom.

Det skyldes en helt ny teknologi, NIPT, der giver mulighed for at få præcise informationer om barnet fra moderens blod.

Teknikken bliver i første omgang taget i brug på hospitaler i Hvidovre, Aarhus og København som et alternativ til en moderkageprøve, der indebærer en lille risiko for abort.

Flere tidligere og nuværende medlemmer af Etisk råd påpeger dog over for Kristeligt Dagblad, at prøven indebærer etiske dilemmaer fordi den også giver mulighed for at afsløre andre sygdomme.

”Testen har potentiale til at forudsige andre sygdomme og viser både informationer om forstrets og moderens kromosomer. Det er sket i USA, at man med undersøgelser har kunnet se, at moderen havde kræft eller kromosomfejl, som kunne give en alvorlig sygdom. Så spørgsmålet er, hvor meget mødrene skal have at vide, og hvordan man informerer om det,” siger Anne-Marie Gerdes, der er klinikchef på Rigshospitalets klinisk genetiske klinik, til Kristeligt Dagblad.

Tags: blodprøve, Downs, døvhed, graviditet

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?