Topdesigner lider af smertefuld gigt

Smerterne kan være så svære, at Ilse Jacobsen ikke kan børste tænder eller gå op ad trapperne i sit hjem i Hornbæk.

Den internationalt berømte danske designer, der er mest kendt for sine farverige gummistøvler, er hårdt ramt at leddegigt med jævnlige smerter, der rammer forskellige steder og pludselig kan gøre hende handlingslammet.

Den 54-årige deisgner har været ramt af sygdommen siden 1998, men det var først i 2007 at lægerne diagnosticerede sygdommen som leddegigt.

Sygdommen er blevet værre og værre, men de færreste mennesker opdager, at hun lider af smerter.

"Jeg plejer at skjule mine smerter," siger hun i et interview med B.T.

Hun kan dog ikke skjule dem for sine nærmeste og derfor sætter hun hver dag tal på sine smerter, så familien kan indrette sig på hvor alvorlige de er. Ti betyder at smerterne er så alvorlige, at hun ikke kan stå ud af sengen.

Men hun forsøger at holde sig så travlt beskæftiget, at hun for det meste kan abstrahere fra smerterne

I 2013 åbnede hun således et kurbad kaldet Kurbadet i Hornbæk, hvorfra hendes verden går. Her startede hun sin første lille forretning for over 20 år siden og i dag har hun adskillige butikker inklusive blomsterbutikker i byen. Se hende fortælle om sit imperium i videoen i toppen af artiklen.

Kurbadets varme vand er afgørende for hendes smertelindring, fortæller hun i interviewet med B.T., men hun har også taget meget forskellig medicin i årenes løb.

"Jeg har taget al mulig medicin. Alt inden for gigtmedicin – også det, der nu er forbudt, har jeg prøvet. Jeg kan ikke klare en dag uden smertestillende og spiser minimum fem piller hver dag af stærk medicin," fortækker hun til avisen.

I et nyere nummer af gigtforeningens blad LedSager fortæller Ilse Jacobsen, at hun har været i behandling med methotrexat, men at hun for nyligt er skiftet til salazopyrin. 

"Jeg synes, at medicinen er skrappe sager, og jeg fik bivirkninger ved methotrexat, bl.a. blev jeg meget træt i hovedet. Det var ærgerligt, for den fjernede smertehelvedet, og jeg havde slet ikke ondt i leddene på samme måde," fortæller hun til gigtbladet.

"Det hænger også sammen med, at jeg dybest set ikke vil acceptere, at jeg er syg. Der er så mange ting, jeg gerne vil med min virksomhed, men det er hårdt at kæmpe imod sygdommen for at opnå det, jeg gerne vil." 

"Man må prøve at finde noget at tage sig til. Det er nemmere at komme igennem dagen, når man kan fokusere på nogle andre ting, end på hvor dårligt man har det. Kom ud, deltag i alt muligt, brug dine arme og ben, også selvom de gør ondt," opfordrer hun.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?