Statiner bør udskrives efter nøje overvejelser om risikoen for det generelle helbred udover at se på patientens risiko for hjertekarproblemer.Statiner bør udskrives efter nøje overvejelser om risikoen for det generelle helbred udover at se på patientens risiko for hjertekarproblemer.

Kolesterolmedicin kan forringe bevægeapparatet

Risikoen for bivirkninger ved kolesterolmedicin med statiner er så høj, at den kun bør gives ud fra en nøje vurdering af den enkeltes helbred.

Det er konklusionen på en ny undersøgelse, der gør op med nogle eksperters opfattelse af at statiner nærmest burde tilsættes drikkevandet for at reducere risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Ifølge undersøgelsen fra Tulane University School of Medicine er den positive effekt af statiner nemlig også årsag til alvorlige negstive effekter - i hvert fald hos mange mennesker.

Statiner kan have bivirkninger som hukommelsestab, muskelsmerter og øget risiko for diabetes.

Åreforkalkning udvikler sig, når dårligt kolesterol trænger ind i blodkarrenes vægge og mere plak derefter sætter sig fast på såråbningen. Det kan føre til blodpropper, der kan resultere i hjerteanfald, slagtilfælde og død. 

Statiner nedsætter risikoen ved at blokere kolesterolproduktion i leveren, hvilket reducerer en persons "dårlige" kolesterol.

Immuncellerne makrofager, der populært opfattes som generalen i immunsystemets inflammationsreaktion, spiller en stor rolle i plakdannelsen og såråbningerne ved åreforkalkning. Makrofager indfanger fedt, der passerer langs blodkarvæggen, og tiltrækker flere makrofager, andre celler og inflammationsrelaterede proteiner til skadestedet. 

Påvirker bevægeapparatet

Den øgede inflammation opbygger plakken i karvæggen og indsnævrer arterien. Makrofager frigiver også enzymer, som svækker det fibrøse lag, der adskiller plakken fra blodstrømmen, hvilket øger sandsynligheden for, at plakken pludselig brister. Plak, der brister fører til blodpropper, som resulterer i slagtilfælde og hjerteanfald.

Makrofager udvikler sig primært fra stamceller, der findes i knoglemarven. I en tidligere undersøgelse opdagede forskerholdet, at makrofager også kan udvikle sig fra mesenkymale stamceller (MSC), som findes i hele kroppen. Mens knoglemarvsstamceller hovedsagelig bliver til blodceller, kan MSC'er blive til alle celletyper, herunder knogler, brusk, muskelceller og makrofager.

Kort sagt påvirker det hele bevægeapparatet, hvilket kan forklare undersøgelser, der har vist en øget risiko for fald og brud.

Og i den nye undersøgelse konstaterede forskerne, at langvarig brug af statiner forhindrede, at MSC'er udviklede sig til knogle- og bruskceller. Statinerne resulterede i at MSC aldrede og døde hurtigere samtidig med at de reducerede deres evne til DNA reparation.

"Mens effekten på makrofag differentiering forklarer den gavnlige side af statiner, giver deres indvirkning på stamcellers andre biologiske egenskaber en ny forklaring på deres uønskede kliniske virkninger," skriver forskerne i tidsskriftet American Journal of Physiology -- Cell Physiology.

Risikoen ved at bruge statiner er forbundet med deres "negative virkninger på stamcelle funktion", mener forskerne.

Statinbehandling gavner personer med åreforkalkning, men på grund af virkningerne på stamceller, er det ikke en hensigtsmæssig forebyggende foranstaltning for personer, der ikke har hjertekar-sygdomme, understreger forskerne.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?