Fermenterede oste ser ud til at styrke knoglerne mod knogleskørhed.Fermenterede oste ser ud til at styrke knoglerne mod knogleskørhed.

Gammelost beskytter dine knogler

Elsker du Gouda, edam, Roquefort og andre faste, fermenterede oste, så kan du undgå, at sygdom svækker dig på lang sigt.

Nye resultater fra Universitetet i Oslo viser, at et lidet kendt vitamin i blandt andet oste beskytter produktionen af knoglevæv ved betændelser.

Når vi er syge og har betændelse kan vores knogleceller miste deres evne til at danne nyt hårdt knoglevæv. Fibroblaster, der er elastiske celler i vores blodkar, påvirkes også af betændelser, som kan få dem til at deponere calcium, der kan medføre åreforkalkning - en fortykkelse af væggene i vores arterier.

"Dette kan ske, selvom vi ikke bemærker det," siger professor Jan Oxholm Gordeladze, der leder universitetets stamcelle- og microRNA-forskergruppe.

Indvirkningen på knogleceller er forårsaget af cytokiner, der er en type signalerings stof, der udskilles af betændte celler.

"Vi har forsøgt at finde et system til at manipulere knogleceller og fibroblaster, så de opfører sig normalt, selv i tilfælde af infektion," siger han.

I forskellige forsøg viste K2-vitamin sig at forstærke virkningen af genterapi på beskyttelsen af knoglerne, men mest overraskende viste vitaminet sig, at være ligeså effektivt alene.

"Resultaterne bidrager til vores voksende forståelse af K2, et vitamin, som først i de senere år har fået særlig opmærksomhed," siger Gordeladze.

Beskytter mod tidlig knogleskørhed

Professor Oxholm Gordeladze mener, at resultaterne har stor betydning for folkesundheden. Knogleskørhed øger risikoen for knoglebrud efter fald og er en almindelig årsag til hospitalsindlæggelse og faktisk også tidlig død hos ældre.

En begrænset mængde K2-vitamin produceres af bakterier i vores egne tarme, hvilket betyder, at tilskud kan være nyttigt. Gærede og modnede fødevarer som klipfisk, lever og oste som den norske "gammelost", Gouda, edammer og Roquefort er rige på K2-vitamin.

K2-vitamin dannes også ved gæring af grøntsager, og findes i særligt store mængder i "natto", en japansk ret lavet med gærede sojabønner.

Men ostene er særligt gavnlige fordi de også indeholder calcium og D3-vitamin, der er en vigtig kombination for knogleopbygning.

Hidtil er alle forsøg baseret på stamceller og rotter i laboratoriet.

Næste gang, vil de norske forskere gå videre til såkaldte metaboliske studier, hvor de undersøger virkningen af K2-vitamin på mange organer og celletypers stofskifte - både hos dyr og mennesker.

Tags: knogleskørhed, ost, K2-vitamin

Udskriv E-mail

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?