Du kan undgå at blive ramt af hjertesvigt ved at følge nogle elementære råd.Du kan undgå at blive ramt af hjertesvigt ved at følge nogle elementære råd.

5 råd til at halvere risikoen for hjertesvigt

Hvis du vil undgå at blive ramt af hjertesvigt, når du endelig skal nyde din pension, så er der fem gode råd, du straks bør følge.

En undersøgelse fra Tufts University, hvor forskere fulgte næsten 4.500 ældre i to årtier, viser, at risikoen for hjertesvigt, der er en tilstand, hvor hjertet ikke kan pumpe tilstrækkeligt meget blod ud til at dække kroppens behov, kan halveres ved at leve sundt.

Hjertesvigt er en af hovedårsagerne til indlæggelse blandt personer over 65 år.

Hjertesvigt rammer over 10.000 hvert eneste år og omkring 55.000 mennesker i Danmark lever med sygdommen, men 10.000 menes at være uvidende om deres sygdom.

Hjertesvigt kan skyldes mange sygdomme og tilstande, men især forhøjet blodtryk, forsnævring af hjertets kranspulsårer (åreforkalkning) og blodprop i hjertet er årsag til sygdommen.

Den nye undersøgelse fulgte 4490 mænd og kvinder over 65 år i op til 21 år, hvor forskerne gennem både spørgeskemaer og fysiske test, fik nøje oplysninger om de ældres livsstil. I løbet af undersøgelsen, indtraf 1.380 tilfælde af hjertesvigt.

Forskerne fandt, at de deltagere over 65 år, der

  • gik i et rask tempo på mindst 3.5 km i timen
  • dyrkede fritidsaktiviteter, som forbrændte mindst 845 kalorier om ugen
  • ikke røg
  • kun drak maksimalt 1-2 genstande pr. dag
  • ikke var fede

havde en markant lavere risiko for at udvikle hjertesvigt.

Sammenlagt viste det sig, at deltagere, der fulgte mindst fire af disse livsstilsråd var halvt så tilbøjelige til at have hjertesvigt som deltagere, der kun efterlevede et af rådene.

Forskerne undersøgte også hvordan deltagernes kost matchede den såkaldte DASH-diæt, der anbefaler et lille forbrug af kød og et stort forbrug af frugt og grønt for at reducere risikoen for højt blodtryk. Men den havde tilsyneladende ingen indflydelse på risikoen for hjertesvigt.

Det var heller ikke vigtigt hvor hårdt og intensivt deltagerne trænede. Det var vigtigere at deltagerne gik hurtigt og at de havde nogle fritidsaktiviteter.

"Det er opmuntrende at erfare, at ældre voksne kan foretage enkle ændringer for at mindske deres risiko for hertesvigt. Selvom kostvanerne ikke var relateret til hjertesvigt i denne undersøgelse, så er en sund kost afgørende for at forebygge andre hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og andre kroniske sygdomme," siger Liana Del Gobbo, der er forskningsstipendiat på Friedman School of Nutrition Science and Politics ved Tufts University i Massachusetts.

Tags: hjertesvigt

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?