Spiser du meget ude - uanset om du spiser fastfood eller salat - risikerer du at øge dit blodtryk.Spiser du meget ude - uanset om du spiser fastfood eller salat - risikerer du at øge dit blodtryk.

6 overraskende grunde til forhøjet blodtryk

Selv om du dyrker masser af motion kan du godt have for højt blodtryk. Årsagerne kan skyldes en række skjulte uvaner og problemer.

Forhøjet blodtryk er en folkesygdom, der øger vores risiko for slagtilfælde, hjertesygdom og tidlig død, men du kan forbedre dit blodtryk ved at leve sundere. Men det kræver at du er opmærksom på de skjulte årsager.

Her er 6 overraskende grunde til at du kan have forhøjet blodtryk

1. Du spiser ude

En undersøgelse fra Singapore bekræftede for nylig tidligere vestlige studier, der viser at mennesker, som ofte spiser ude har forhøjet blodtryk. Risikoen for forstdier til forhøjet blodtryk steg med 6 procent for hver gang man spiste ude ugentligt.

2. Dårligt parforhold

En nylig undersøgelse fra University of Michigan, viser at problemer i ægteskabet øger især mænds risiko for forhøjet blodtryk. Angiveligt er det kvindens stress i forbindelse med det dårlige parforhold, der øger hans blodtryk. Forskerne mistænker, at forklaringen kan være at mænd er mere afhængige af kvinders støtte end omvendt og at de ikke får støtte, når kvinden er stresset.

3. Skænderier

Skændes kvinder til gengæld ofte med søskende, venner eller mor, har de en øget risiko for forhøjet blodtryk. Det viste et studie fra Carnegie Mellon University, der undersøgte 1.502 personer over 50 år. Undersøgelsen viste at især kvinder mellem 51 og 64 år blev negativt påvirket af de dårlige sociale kontakter. Skænderier og uoverensstemmelser med mand og børn var dog ikke væsentlig årsag til det forhøjede blodtryk.

4. TV

En nylig undersøgelse af over 5.000 europæiske børn konkluderede, at mere end to timer om dagen foran TV eller andre skærme øger sandsynligheden for forhøjet blodtryk med 30 procent.

Undersøgelsen understreger tidligere studier, der viser at jo længere tid vi sidder ned dagligt, des større risiko for forhøjet blodtryk.

5. Søvnmangel

Søvnmangel kan have en negativ effekt på vores blodårer og vores vejrtrækning. Og samtidig har det vist sig, at hvis man til gengæld sover nok, styrker det netop disse to ting.

Blodårernes funktion får problemer allerede efter to nætter med kun fire timers søvn, har en undersøgelse vist. Men allerede efter tre nætter med normal søvn, var blodårernes funktion normal igen. De fandt også, at deltagerne havde et højere niveau af kuldioxid i blodet, og fandt derved, at når deltagerne manglede søvn, faldt deres vejrtrækningsfunktion.

6. Salat

Dropper du burgeren og vælger en salat for at spise sundere på fastfood-restauranten risikerer du et saltchok.

En engelsk undersøgelse fra 2014 viste at 77 procent af 511 købesalater på restauranter, fastfoodkæder og i supermarkeder indeholdt mere salt end en Big Mac.

 

Salt er en af de væsentligste årsager til forhøjet blodtryk. Vi bør højest indtage 5-7 gram dagligt, men for eksempel indeholdt Pizza Express' Grand Chicken Ceasar Salad 5.3 g salt.

Tags: blodtryk, parforhold, burgere, salat, skænderi

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?