Drop lægen og tjek selv blodtrykket

Du kan få et lavere blodtryk , hvis du dropper lægen og i stedet selv tjekker dit blodtryk og justerer medicinen.

Og du vil dermed have en større chance for at undgå de alvorlige helbredsproblemer, der kan følge i kølvandet.

Højt blodtryk kan føre til hjerteanfald, slagtilfælde og alvorlige nyreproblemer. Så det er vigtigt, at mennesker med højt blodtryk får den rette behandling. Mange tager medicin for at få blodtrykket ned på et sundere niveau, og det er endda normalt, at man får flere typer piller eller forskellige doseringer af den samme medicin før man finder den rette behandling.

Ændringerne bør kun ske i samarbejde med lægen. Men de seneste år har eksperter diskuteret, om nogle patienter selv kan justere medicinen, efter at lægen eller en sygeplejerske har undervist i, hvordan man gør.

Tidligere studier har vist, at denne tilgang til medicinen formodentlig hjælper med at sænke blodtrykket. Det er dog endnu ikke bevist, at det også hjælper på de alvorlige følgesygdomme.

I en undersøgelse har forskere fra University of Oxford set på, om selvstyring af medicinen kan hjælpe blodtrykspatienter, der også havde alvorlige helbredsproblemer som slagtilfælde og diabetes.

Forskerne delte tilfældigt 552 patienter op i to grupper. De tog alle tabletter mod forhøjet blodtryk og de havde enten hjerteproblemer, diabetes, nyreproblemer eller haft et slagtilfælde.

Lærte selv at tjekke

En del af forsøgspersonerne lærte selv at tjekke deres eget blodtryk, som de tog to gange dagligt i en uge om måneden. I denne gruppe justerede de selv deres medicin efter instrukser, de havde fået af deres praktiserende læge. Men de ændrede kun på medicinen, hvis deres blodtryksmålinger viste forhøjede tal mindst fire gange om ugen i to måneder i træk.

Den anden gruppe havde aftaler med deres praktiserende læger som de plejede, og fik medicinen justeret, hvis lægen mente, det var bedst.

Efter et år sammenlignede forskerne blodtrykket hos de to grupper. Det viste sig, at den gruppe, der selv havde haft styr på blodtrykket og medicinen, havde et lavere blodtryk end den gruppe, som fik den normale behandling. 

Den forskel forskerne kunne måle repræsenterer omkring 30 procents mindre risiko for slagtilfælde i forhold til patienter i traditionel behandling.

Mindst en million danskere skønnes at have for højt blodtryk. Og dette studie viser, at nogle af disse mennesker vil have gavn af en mere aktiv rolle i tjek og justering. Dette skal dog ske i tæt samarbejde med den praktiserende læge.

Men forskerne mener ikke, at alle vil have det godt med selv at have det ansvar.

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?