Faste sætter gang i stoffer, der hæmmer inflammatoriske processer, som kan føre til bl.a. gigt og Alzheimers.Faste sætter gang i stoffer, der hæmmer inflammatoriske processer, som kan føre til bl.a. gigt og Alzheimers.

Faste beskytter mod gigt og Alzheimers

Faste har vist sig effektivt i forbindelse med slankekure, men viser sig også i en ny undersøgelse at beskytte  mod en række inflammatoriske sygdomsproblemer.

En lang række sygdomme og helbredsproblemer er relateret til inflammation, som er en overreaktion i immunsystemet, der blandt andet er årsag til gigt- og hjertekarsygdomme.

Men ifølge den nye undersøgelse fra Yale School of Medicine hæmmer faste en del af et komplekst sæt af proteiner kaldet Inflammasomer, der er medvirkende til betændelsesreaktionen ved flere lidelser.

Faste får kroppen til at producere en forbindelse med navnet β-hydroxybutyrat (BHB), som hæmmer NLRP3, der er en del af inflammason-proteinerne.

BHB er en metabolit, der produceres af kroppen som reaktion på faste, høj intensitetstræning, kaloriefattige diæter eller den kulhydratfattige ketogen diæt.

Metabolitter er nedbrydningsprodukter, der opstår når kulhydrater, fedt og proteiner forbrændes - metaboliseres.

"Disse resultater er vigtige, fordi metabolitter som BHB kan være relevante mod mange inflammatoriske sygdomme, herunder dem, hvor der er mutationer i NLRP3 gener," siger Vishwa Deep Dixit, som er professor i sammenlignende medicin på Yale School of Medicine.

I forsøg med mus og menneskelige immunceller fokuserede Dixit og hans kolleger på hvordan makrofager - specialiserede immunceller, der producerer inflammation - reagerer, når de udsættes for ketonstoffer, og om det påvirkede Inflammasonkomplekset.

Forskerne testede BHB hos mus med inflammatoriske sygdomme forårsaget af NLP3 og konstaterede, at det reducerede inflammationen, der også blev reduceret, da musene fik en ketogendiæt, som hæver niveauerne af BHB i blodbanen. Ketogen-diæten er en meget fedtrig diæt.

Det er velkendt, at faste og kaloriebegrænsning reducerer inflammation i kroppen, men det har hidtil stået uklart, hvordan immunceller tilpasser sig en reduceret mængde glukose, og om de kan reagere på metabolitter produceret fra fedtoxidering.

"Vores resultater tyder på, at metabolitter som BHB, der produceres ved en kulhydratfattig diæt, faste, eller intensiv motion kan sænke NLRP3 Inflammasomerne," siger Dixit, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine.

Før du starter en længerevarende faste for at slippe af med dine gigtsymptomer, så bør du lige tale med din læge for at klarlægge om der er grunde til at det kan være usundt for dig.

Tags: Alzheimers, faste, gigt

Del med din familie og venner

Værd at vide eller vrøvl. Hvad siger du?